Can Serra Història de la Ciutat. Museu de Mataró


Adreça:
El Carreró, 17
08301 Mataró

Contacte:
Tel. 93 758 24 01
museum@ajmataro.cat

Horari:
De dimarts a divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h

Les visites guiades i activitats familiars tenen un aforament limitat, i juntament amb les visites escolars cal fer una reserva prèvia al telèfon 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o bé escrivint a educacultura@ajmataro.cat

La seu del Museu de Mataró està ubicada a l’edifici de Can Serra, casa pairal de Jeroni Serra Arnau, primer síndic de la vila a Corts, bastida el 1565. 

Al primer pis hi trobem l’exposició permanent, que presenta de forma sintètica dos dels eixos temàtics del programa expositiu relacionats amb la història de Mataró: L’exposició Iluro, ciutat romana, que ofereix una aproximació al Mataró d’època romana que les excavacions dels darrers anys han permès conèixer, i l’exposició Mataró, ciutat mediterrània,  un recorregut per la història de la ciutat des dels temps medievals i moderns fins a l’actualitat.

Can Serra també ofereix una programació estable d’exposicions temporals sobre temes locals vinculats amb l’arqueologia, l’art, la història, l’etnologia, la ciència i la tècnica i les ciències naturals.

La institució està integrada als circuits de producció d’exposicions itinerants relacionats amb les temàtiques que li són pròpies i manté programes de col·laboració i intercanvi amb altres museus, institucions i entitats per difondre les col·leccions més enllà de l’àmbit local.

Iluro, ciutat romana + Mataró, ciutat meditèrrània

Exposicions del Museu que mostren el passat, present i futur de la ciutat

part de la col·lecció del museu

Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró

Adreça:
C. d’Argentona, 64 
08302 Mataró

Contacte:
Tel. 93 741 29 30
educacultura@ajmataro.cat

Horari:
Dijous i divendres de 17 a 20 h.
Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges d’11 a 14 h

Les visites guiades i activitats familiars tenen un aforament limitat, i juntament amb les visites escolars cal fer una reserva prèvia al telèfon 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o bé escrivint a educacultura@ajmataro.cat


El centre cultural va néixer del llegat de l’artista Jordi Arenas i Clavell a la seva ciutat natal i de la voluntat de l’Ajuntament de Mataró d’acceptar-lo. És l’extensió específica del Museu de Mataró especialitzada en art i en la seva difusió, amb una atenció preferent a l’activitat artística de la ciutat i on es realitzen tota mena d’activitats: exposicions, xerrades, conferències, tallers, audiovisuals... amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Ca l’Arenas.

El centre custodia, conserva i exhibeix la col·lecció d’art del Museu i disposa d’espais per a exposicions temporals.

Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró

Adreça:
Passatge de Can Marfà, 1 
08301 Mataró

Contacte:
Tel. 93 758 26 42
cultura@ajmataro.cat

Horari:
Dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges d’11 a 14 h.
Tots els festius tancat (excepte 12 d'octubre, 1 de novembre i 6 de desembre, sempre que no siguin de dilluns a dimecres)

Visita guiada a l’exposició permanent: tercer diumenge de cada mes de 18 a 19 h (recomanem reserva prèvia) 

Activitats familiars: tercer diumenge de cada mes, de 12 a 13.30 h (cal reserva prèvia)

Informació, reserva per activitats i visites concertades per a grups i escoles al telèfon 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o bé escrivint a educacultura@ajmataro.cat

Accés adaptat a tot l’edifici. El recorregut de l’exposició permanent disposa d’elements d’interpretació inclusius.

L’antiga fàbrica de Can Marfà, declarada Bé Cultural d'Interès Local, fou una de les indústries del gènere de punt més importants de la ciutat i l’immoble conservat constitueix un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní.

A la nau petita d’aquest conjunt hi trobem l’extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la indústria del tèxtil de punt. És un espai de conservació, documentació, recerca i difusió especialitzat. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la voluntat de la Fundació Jaume Vilaseca d’oferir la seva col·lecció a la ciutat de Mataró, i a la inestimable col·laboració de particulars, empreses i professionals de la indústria del gènere de punt.

L’equipament compta amb 1.800 m2 distribuïts en tres plantes:
La planta baixa està concebuda com un espai polivalent obert a la ciutat on es desenvolupa el programa d’activitats del museu: exposicions temporals, conferències, jornades, presentacions, etc.
La primera planta acull l’exposició de referència de l’equipament Mataró, capital del gènere de punt. És un recorregut per una història tèxtil de la ciutat i proposa una reflexió amb la perspectiva del temps i sobre els esdeveniments del passat i els reptes del present i el futur.
La segona planta acull l’àrea de col·leccions d’indumentària, instruments científics i maquinària de petita i mitjana dimensió. Hi ha un espai  tècnic de treball  i una zona de reserva i magatzem. Una part d’aquest espai és visitable i esdevé una prolongació de l’espai expositiu de la primera planta.

III Col·loqui d'investigadors en tèxtil i moda: Ensenyar i aprendre. La transmissió del coneixement en la moda i el tèxtil

Fins al 26 de febrer hi ha obert el període de proposta de comunicacions per participar al col·loqui que se celebrarà els dies 18 i 19 de novembre al Museu Tèxtil de Terrassa. S'hi volen donar a conèixer experiències, noms i institucions relacionades amb l'aprenentatge informal i formal de tècniques i coneixements. Es podrà assistir de manera presencial o virtual. Enguany s'ha obert la possibilitat de participació a estudiants que podran presentar treballs de final de carrera de grau i màster.

El Museu de Mataró n'és coorganitzador. Trobareu tota la informació aquí

Mataró, capital del gènere de punt + Àrea de reserva de les col·leccions tèxtils

Recorreguts per l'evolució del gènere de punt i selecció d'indumentària dels anys 1960 a 1980

Vil·la romana de Torre Llauder

Adreça:
Av. de Lluís Companys, s/n
08302 Mataró

Contacte:
Tel. 93 758 24 01
museum@ajmataro.cat

Horari:
Del 16 de setembre al 14 de juny: cada dissabte a les 12 h
Del 15 de juny al 15 de setembre: cada dissabte a les 19 h

Les visites guiades i activitats tenen un aforament limitat, i juntament amb les visites escolars cal fer una reserva prèvia al telèfon 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o bé escrivint a educacultura@ajmataro.cat

Espai no accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

El clos arqueològic de Torre Llauder conserva les restes de les dependències senyorials d’una vil·la romana amb paviments decorats amb mosaic, construïda a l’època d’August (finals del segle I aC), que va pertànyer al territori de la ciutat romana d’Iluro (l’antiga Mataró romana).  

La descoberta de la vil·la romana de Torre Llauder l’any 1961 per Marià Ribas i el seu equip de col·laboradors assenyala una fita transcendent en la història de l’arqueologia mataronina i catalana del segle XX.

Aquest important jaciment arqueològic declarat Bé Cultural d’Interès Nacional pren el nom de la casa pairal fortificada del segle XVII construïda al voltant d’una torre de defensa del segle XVI, el mas Llauder o de la Torre Llauder. 

Les restes arqueològiques van restar abandonades molt de temps i patiren espoli i degradació. La Secció Arqueològica del Museu de Mataró va encapçalar el 1972 un moviment de sensibilització ciutadana envers el seu patrimoni que va impulsar la construcció d’un mur de contenció al jaciment.


Galeria d'imatges

Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder
Imatge de Torre Llauder