Can Marfà Gènere de Punt. Museu de Mataró

Adreça:
Passatge de Can Marfà, 1 
08301 Mataró

Contacte:
Tel. 93 758 26 42
cultura@ajmataro.cat

Horari:
Dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges d’11 a 14 h.
Tots els festius tancat (excepte 12 d'octubre, 1 de novembre i 6 de desembre, sempre que no siguin de dilluns a dimecres)

Les visites guiades i activitats familiars tenen un aforament limitat a deu persones, i juntament amb les visites escolars cal fer una reserva prèviaal telèfon 93 741 29 30 de dilluns a divendres de 9 a 14 h o bé escrivint a educacultura@ajmataro.cat

L’antiga fàbrica de Can Marfà, declarada Bé Cultural d'Interès Local, fou una de les indústries del gènere de punt més importants de la ciutat i l’immoble conservat constitueix un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní.

A la nau petita d’aquest conjunt hi trobem l’extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la indústria del tèxtil de punt. És un espai de conservació, documentació, recerca i difusió especialitzat. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la voluntat de la Fundació Jaume Vilaseca d’oferir la seva col·lecció a la ciutat de Mataró, i a la inestimable col·laboració de particulars, empreses i professionals de la indústria del gènere de punt que, de manera voluntària, han posat els seus coneixements al servei de la recuperació d’una de les col·leccions de patrimoni industrial més singulars de Catalunya.

L’equipament compta amb 1.800 m2 distribuïts en tres plantes: 

La planta baixa està concebuda com un espai polivalent obert a la ciutat on es desenvoluparà el programa d’activitats del museu: exposicions temporals, conferències, jornades, presentacions, etc. 

La primera planta acull l’exposició de referència de l’equipament Mataró, capital del gènere de punt. És un recorregut per una història tèxtil de la ciutat i proposa una reflexió amb la perspectiva del temps i sobre els esdeveniments del passat i els reptes del present i el futur.

La segona planta acull l’àrea de col·leccions d’indumentària, instruments científics i maquinària de petita i mitjana dimensió. Hi ha un espai  tècnic de treball  i una zona de reserva i magatzem. Una part d’aquest espai és visitable i esdevé una prolongació de l’espai expositiu de la primera planta. 

III Col·loqui d'investigadors en tèxtil i moda: Ensenyar i aprendre. La transmissió del coneixement en la moda i el tèxtil

Fins al 26 de febrer hi ha obert el període de proposta de comunicacions per participar al col·loqui que se celebrarà els dies 18 i 19 de novembre al Museu Tèxtil de Terrassa. S'hi volen donar a conèixer experiències, noms i institucions relacionades amb l'aprenentatge informal i formal de tècniques i coneixements. Es podrà assistir de manera presencial o virtual. Enguany s'ha obert la possibilitat de participació a estudiants que podran presentar treballs de final de carrera de grau i màster.

El Museu de Mataró n'és coorganitzador. Trobareu tota la informació aquí

Exposicions

Mataró: de Mancos a Djembereng. Paisatge sonor d'una ciutat

Exposició fins al 5 de setembre de 2021

Mataró, capital del gènere de punt + Àrea de reserva de les col·leccions tèxtils

Recorreguts per l'evolució del gènere de punt i selecció d'indumentària dels anys 1960 a 1980