Pint of Science

Conferències-trobades científica

Del 13.05.2024 al 15.05.2024 / Cafè Nou (La Riera, 123)
Conferències cada dia a les 19.30 i 20.15 h

El Festival Pint of Science arriba a Mataró els dies 13, 14 i 15 de maig de 2024. Es tracta d’un esdeveniment internacional que convida els investigadors més capdavanters a compartir els seus coneixements en un ambient relaxat i distès.

Durant els 3 dies en què es desenvolupa el festival, els protagonistes i organitzadors pretenen crear un format accessible a tots els públics. L'escenari triat per a aquest esdeveniment són els bars. D'aquesta manera, s'ofereix una plataforma que permet a la gent conèixer i discutir la investigació directament amb les persones que la duen a terme. Aquest festival se celebra cada any de manera simultània en coordinació amb tots els països i ciutats participants, i durant tres dies consecutius s'omplen de ciència els bars de tot el món. 

A Mataró, l’equip coordinador local (Pol Bartrès, Oliver Carrillo, Raquel Güell i Joaquim Vives) hem programat 6 ponències sobre temes molt diversos: salut pulmonar, arqueologia, economia i realitat virtual.

Programa

Dilluns dia 13 de maig
19.30 h: Com lluitar contra les arrugues del pulmó? 
A càrrec de la Dra. María Molina, de l'Hospital Universitari de Bellvitge (IDIBELL).
El pulmó, com la pell, comença a envellir en adults especialment a partir dels 50 anys (envelliment pulmonar). Quan ens mirem al mirall percebem aquest pas del temps i l'intent de veure's millor o amb menys arrugues és general. Les arrugues no maten, però l'envelliment del pulmó sí, s'anomena fibrosi pulmonar i provoca ofec progressiu. En els darrers anys la Dra. Molina s'ha dedicat a investigar com identificar els primers signes d'aquest tipus d'envelliment i millorar el tractament per evitar el mal pronòstic de les arrugues seques al pulmó.

20.15 h: Pacients vius i divisibles
A càrrec del Dr. Gerardo Ruales, de la Universitat Intrernacional de Catalunya.
La complexitat de l'anatomia i les funcions del nostre cos ha dut a les ciències de la salut a dividir-nos er entendre'ns i tratar-nos. Ens hem adonat que aquest mètode té conseqüències que pateixen els pacients, però també hem descobert causes que semblaven desconegudes o inconexes.


Dimarts  dia 14 de maig
19.30 h: Integrant la natura en la gestió de l'aigua
A càrrec de la Dra. Meritxell Abril, del Centre Tecnològic BETA (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya)
En el context actual, és imprescindible aconseguir una gestió eficient i sostenible de l'aigua. Les solucions basades en la natura, que s'inspiren i recolzen en els processos que ocorren de manera natural en el medi ambient, ofereixen eines sostenibles per assolir aquest objectiu. Al llarg d'aquesta ponència parlarem d'aquest tipus de solucions aplicades al tractament d'aigües residuals, tant industrials com urbanes, mitjançant organismes i processos que tenen lloc als ecosistemes fluvials de manera natural i que contribueixen a mantenir una bona qualitat de l'aigua.

20.15 h: Per què Indiana Jones neteja pedres amb pinzell?
A càrrec de Carles Carbonell, dels Serveis Territorials de cultura a Barcelona de la Generalitat de Catalunya.
En aquesta xerrada intentarem donar a conèixer el treball de l'arqueòleg, tant en excavacions programades com en preventives i com ambdues són necessàries en la investigació arqueològica. A partir d'aquest punt intentarem contestar la pregunta que dona títol a la xerrada.


Dimecres, dia 15 de maig

19.30 h: L'impacte econòmic local del REC, la moneda complementària de Barcelona
A càrrec de Mercè Roca, de l'ESCI-UPF.
Les monedes complementàries són sistemes monetaris alternatius que coexisteixen amb la moneda oficial, dissenyats principalment per fomentar l'intercanvi local. L'anàlisi de les transaccions realitzades permet avaluar els factors que afavoreixen el seu impacte econòmic multiplicatiu. En la xerrada, presentarem l'estudi del suport municipal d'inclusió distribuït per l'Ajuntament de Barcelona en la moneda complementària REC (Recurs Econòmic Ciutadà), comparant els seus resultats amb els de les ajudes distribuïdes en euros.

20.15 h: Funcions executives i computació creatives
A càrrec de Marco Antonio Rodríguez Fernández, Tecnocampus UPF
Si partim de la idea que l'accés a la tecnologia redueix les diferències socials, i l'accés al coneixement sobre com crear tecnologia i sobre com entendre-la ens empodera com a ciutadans. Aquest estudi incideix sobre la premissa que el fet de comprendre els processos de creació de software no només estén les nostres habilitats i possibilitats, sinó que col·labora en la generació d'estructures i formes de raonar que poden ser útils en altres contextos.

Amb la col·laboració del Bar Cafè Nou, Fundació el Maresme, Ajuntament de Mataró, Grup Escoles Mataró, Banc de Sang i Teixits i Cellers Monserrat.

Organitza: Coordinadors de Pint of Science Mataró 2024

També et pot interessar…