Els Biada a les Amèriques: economia, esclavitud i acumulació de capitals a Maracaibo i l'Havana

Conferència

Dijous 9 de maig de 2024 / 18.30 h / Sala d'actes de Can Palauet ()

L'historiador Martín Rodrigo Alharilla ens parlarà de quin paper va jugar el tràfic d'esclaus i l'esclavitud colonial en la trajectòria vital i empresarial de Miquel Biada Buñol i dels seus familiars i socis. 

Miquel Biada Buñol (1789-1848) va ser un indià català que va aconseguir fer les Amèriques. Instal·lat a Maracaibo (Veneçuela), primer, i a l’Havana (Cuba) després, la seva dedicació al comerç marítim en el marc del complex colonial espanyol va ser el que li va permetre acumular els capitals suficients amb els quals va poder emprendre, al final de la seva vida, diferents projectes inversors a Catalunya, com ara el primer ferrocarril de l’Espanya peninsular, la línia Barcelona-Mataró. Altres membres de la seva família van acreditar, per cert, una trajectòria vital semblant. Tots ells van enriquir-se en el marc d’una economia esclavista, com fou la de l’illa de Cuba de la primera meitat del segle XIX.

L’objectiu de la xerrada de Martín Rodrigo és intentar donar resposta a una pregunta: Quin paper va jugar el tràfic d’esclaus i l’esclavitud colonial en la trajectòria vital i empresarial d’en Miquel Biada Buñol i dels seus familiars i socis? 

Activitat organitzada pel Museu de Mataró, en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal del Maresme, en el marc de l'exposició «Barcelona-Mataró 1848. El tren del Maresme». 



Martín Rodrigo i Alharilla (Sabadell, 1968)

Professor Titular d'Història Contemporània al Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És membre corresponent estranger de l'Acadèmia d'Història de Cuba, membre també de la Unitat Associada Grup d'Estudis d'Àsia-Pacífic (del Consell Superior d'Investigacions Científiques), coordinador del GRIMSE (Grup d'Investigació en Imperis, Metròpolis i Societats Extraeuropees) de la UPF i director de la col·lecció Esclavitudes, de l'editorial Icaria. 

Entre els seus múltiples llibres relacionats amb l'estudi de l'esclavitud i el tràfic atlàntic de persones esclavitzades poden destacar-se, com a autor: Los Goytisolo. Una próspera familia de esclavos (Madrid, Marcial Pons, 2016) i Un hombre, mil negocios. La controvertida historia de Antonio López, marqués de Comillas (Barcelona, Ariel, 2021); i com a coautor i coeditor: Negreros y esclavos. Barcelona y la esclavitud atlántica, siglos XVI-XIX (Barcelona, Icaria, 2017), Cádiz y el tráfico de esclavos. De la legalidad a la clandestinidad (Madrid, Silex, 2018) i Del olvido a la memoria. La esclavitud en la España contemporánea (Barcelona, Icaria, 2022).


Entrada lliure. Aforament limitat

Per a més informació: 93 741 29 30 / [email protected]

Organitza: Museu de Mataró (Ajuntament de Mataró). Col·labora: Arxiu Comarcal del Maresme (Generalitat de Catalunya)

També et pot interessar…