El Seminari de Ciències Naturals d’enguany es dedica als fenòmens naturals extrems

noticia
Data de la publicació : 13.04.2022

El dia 19 d’abril comença una nova edició del Seminari de Ciències Naturals, organitzat per la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) i Patrimoni Natural de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró sota el nom de “Fenòmens naturals extrems: destruir per renéixer”. A través de nou conferències i dues sortides, fins al 21 de maig s’entendrà l’origen i les conseqüències d'aquests fenòmens, com ens afecten i què podem fer per minimitzar les seves conseqüències. 

El seminari s’organitza cada primavera entorn algun tema de ciències naturals. La variabilitat és intrínseca a la natura. Malgrat això, determinats fenòmens escapen del que, a escala humana, tenim per costum d'anomenar normalitat. Aquests són els coneguts com a fenòmens extrems i sovint mal anomenats desastres naturals. Erupcions volcàniques, terratrèmols o mortalitats massives de determinats organismes en són exemples. Incendis, sequeres extremes, rierades i inundacions, són fenòmens extrems que es preveu que esdevinguin més intensos i freqüents en un futur proper a causa del canvi climàtic.

Les sessions es faran a les tardes al Centre Cívic Cabot i Barba, excepte la del dia 10 de maig que serà per videoconferència. Es faran dues sortides guiades: el 7 de maig Beth Cobo (ICHN – Delegació de la Garrotxa) guiarà als assistents per conèixer el paisatge volcànic de la Garrotxa i el 21 de maig Jordi Pagès de la Fundació Pau Costa guiarà una sortida per descobrir l’ecologia del foc dels boscos Mediterranis litorals al Maresme.

La inscripció al seminari és gratuïta i s’ha de fer a través d’un formulari que trobareu aquí , presencialment a la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (carrer de Sant Josep, 9), o trucant al telèfon 93 758 23 61.

En finalitzar el seminari es lliurarà certificat d’assistència als inscrits que acreditin haver participat en un mínim de sis conferències i els dos tallers. Aquestes persones també rebran gratuïtament un exemplar del número 33 de la revista científica L’Atzavara (any 2023), monogràfic entorn els temes tractats en aquest seminari.

Consulteu tota la programació aquí