Mataró, capital del gènere de punt

Exposició permanent del Museu de Mataró a Can Marfà


Des dels inicis del segle XX, Mataró ha estat la capital catalana del gènere de punt. La fabricació de productes de punt ha esdevingut un dels puntals de la seva economia, i l'activitat industrial que ha donat singularitat i identitat a la ciutat en l'àmbit nacional i internacional al llarg de la història. 

Planta primera
La nau petita de la fàbrica Marfà acull l'extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni de la indústria del teixit de punt, amb la vocació d'esdevenir un referent per a la conservació i la difusió de la cultura industrial del teixit de punt, i obert a la col·laboració amb altres museus, centres d'estudi i de recerca, per tal d'oferir una perspectiva del passat, present i futur d'aquest sector industrial. 

La primera part de l'exposició mostra els processos de creació i fabricació del teixit de punt i la segona part, els moments històrics més rellevants per a la consolidació d'aquesta indústria.

Aquí hi anirem trobant diverses màquines que són donació de la Fundació Jaume Vilaseca a la ciutat. 


Planta segona
Aquí hi ha l’àrea de reserva de les col·leccions tèxtils del Museu de Mataró al recinte de Can Marfà Gènere de Punt. Es tracta d’un espai amb una doble finalitat: d’una banda, fer la funció de magatzem i d’àrea de treball tècnic, i de l’altra, esdevenir un espai visitable que permeti al públic aprofundir en el coneixement d’aspectes concrets de les col·leccions, tal com és cada cop més freqüent en els museus actuals.

Aquesta àrea no només posa a l’abast del públic un major nombre de col·leccions del museu, sinó que també posa de manifest les tasques d’investigació, preservació i documentació que realitza l’entitat. L’àmbit mostra una selecció de peces d’indumentària del període que va de 1960 a 1980, incloent-hi una àrea de maniquins, una de mostraris o una altra que exhibeix elements de calceteria, roba interior, roba infantil i de nina, roba de bany i roba esportiva. La mostra es complementa amb l’audició de diversos testimonis orals que formen part de l’arxiu documental de la col·lecció.

Agenda d'activitats a Can Marfà