Una aproximació històrica a les quatre sèries de gravats de Goya

Conferència

Dijous 10 de març de 2022 / 19 h / Ca l'Arenas. Museu de Mataró (C. d'Argentona, 64 )

Una oportunitat única per aprofundir en l'obra de Goya i per descobrir les curiositats al voltant de les diverses tirades i edicions de les quatre sèries de gravats: Caprichos (1797-1799), Desastres de la guerra (1810-1815), Tauromàquia (1814-1816) i Proverbios, també anomenada Disparates (1815-1819). A càrrec d'Albert Martí Palau, historiador de l'art i director de Palau Antiguitats

La història del gravat modern té el seu referent en la producció gràfica de Francisco de Goya. En aquestes estampes, allunyades de la pintura per encàrrec, l'artista va mostrar un gran domini de les diferents tècniques i materials i es va anticipar a un pensament estètic modern. Goya va utilitzar el gravat com un vehicle d'expressió del seu món interior, de les seves inquietuds i dels seus dubtes sobre la societat que li va tocar viure. 

D'ençà que va treballar en aquestes obres, entre els anys 1797 i 1819, les planxes originals gravades per l'artista han estat emprades en més d'una ocasió. Com n’és el cas de l’edició que conserva el Museu de Mataró, que data de 1937, en el context de la Guerra Civil espanyola. 

Però un gravat no és una còpia, és una obra d'art en si mateixa. Es podria considerar que el gravat és la reproducció d'un original, però no és així. Una estampa sempre és un original, una obra única, ja que té unes qualitats plàstiques que no s'aconsegueixen ni amb el dibuix ni amb la pintura. Depenen del tipus de paper, de la tinta, del tòrcul, del gravador, del desgast de la planxa original i un llarg etcètera. 

Albert Martí Palau, historiador de l'art especialitzat en arts gràfiques i gravat, ens parlarà de les diferents edicions de Goya, les poques que va fer ell i les moltes que es varen fer de forma pòstuma. Ens descobrirà el Goya pintor de la cort, el Goya públic i el Goya privat i quin lloc tenen les seves quatre grans sèries en aquest context. I de la seva mà, aprofundirem en el valor de l’edició de 1937, que conserva el Museu de Mataró, i, també, en el valor i preu de l’obra gravada de Goya. 


Aquesta activitat està organitzada en el marc de l'exposició "Volaverunt. Els gravats de Goya. La col·lecció del Museu de Mataró des de la contemporaneïtat", que es pot visitar a Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró. 


Activitat gratuïta amb aforament limitat

Més informació a: 93 741 29 30 / [email protected].

Organitza: Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…