Rastres compartits. Català-Roca i Ramon Manent. Fotògrafs

Exposició

Del 27.10.2023 al 03.03.2024 / Nau Gaudí. Col·lecció Bassat d’Art Contemporani (C. de la Cooperativa, 47)
De dt a dv de 17 a 20h; ds d'11 a 14h i de 17 a 20h; dg d'11 a 14h

Exposició de fotografia amb obres de Francesc Català-Roca i Ramon Manent

Rastres compartits s’emmarca en la commemoració de l’Any Francesc Català-Roca amb motiu del centenari del seu naixement.

Un rastre és el senyal que una cosa extingida, destruïda, ha deixat de la seva existència i la fotografia és el gran mitjà per testimoniar allò que ja no existeix.

Francesc Català-Roca i Ramon Manent són dos fotògrafs que ens lleguen el rastre d’uns paisatges, d’una gent i unes activitats que ja no existeixen. Ambdós van recórrer l’Espanya de la segona meitat del segle XX fixant el món d’on venim per transmetre’l a les generacions posteriors. Però no es tracta només de transmetre una realitat ara inexistent, sinó de saber-la veure convertida en fotografia.

En paraules de Català-Roca, quan fem una fotografia tenim tantes possibilitats, punts de vista, situacions, que el simple fet de triar ja és una creació. La fotografia ja està feta, però cal agafar-la, seleccionar-la. Anar-la a buscar allà on és i pensar la realitat en una fotografia, traduir-la en una fotografia. Les imatges de Català-Roca i Ramon Manent documenten la realitat perquè la reflecteixen per damunt de l’experimentació artística, en una cerca constant de la fotografia humanista documental. Retraten les ciutats i la seva gent, maneres de viure, penúries i il·lusions. Tot un compendi de la nostra història recent en imatges construïdes a través de la seva mirada, tot creant un contingut narratiu.

Una imatge val més que mil paraules, diu el proverbi xinès. Seguint el criteri de Català-Roca, compartit per Ramon Manent, l’exposició no té cartel·les. Les fotografies són per llegir-les mirant, observar-les. Els peus de foto han fet força mal perquè la gent els llegeix  i no mira les fotografies. Els llibres de fotografia no han de portar text al costat de la imatge; la gents s’ha d’acostumar a llegir la fotografia, observant-la, intentant de saber què va voler dir el fotògraf, descobrint coses que el fotògraf no va advertir.

Tot consisteix a saber mirar.

Francesc Català-Roca i Ramon Manent al parc de la ciutadella de Barcelona, l'any 1989 © Martí Manent


Organitza: Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró

També et pot interessar…