Nèstor Luján, un periodista tres estrelles. Als 100 anys del seu naixement

Exposició

Del 11.11.2022 al 21.05.2023 / Can Serra. Museu de Mataró (El Carreró, 17)
De dt a div de 17 a 20 h; dsd’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i dg d’11 a 14 h Tots els dl i els festius tancat (excepte 12 d'octubre, 1 de novembre i 6 de desembre)

Nèstor Luján va néixer l’1 de març de 1922 a Mataró a l'edifici de Can Serra, on avui el recordem, i va morir a Barcelona el 22 de desembre de 1995. A la nostra ciutat, s’hi va estar fins als nou anys, quan la família es va traslladar a Barcelona.

Periodista de vocació i ofici —“soc honestament, orgullosament, periodista”, havia declarat—, va escriure, sobretot, a la revista Destino, on va publicar el seu primer article el 1943, hi va tenir columna fixa i en va ser director durant molts anys. Va multiplicar les seves col·laboracions en molts altres mitjans de comunicació i també es va prodigar com a escriptor. Al final de la seva vida declarava haver publicat uns 25.000 articles i haver escrit una cinquantena de llibres.

Nèstor Luján ha estat, sense dubte, un dels periodistes més importants de la segona meitat del segle XX, no només a escala catalana i espanyola sinó també europea. Personatge d’una curiositat insaciable, que li permetia arribar al fons dels temes més diversos, defensava les virtuts de l’epicureisme i, a la vegada, practicava un periodisme compromès que el va portar a ser condemnat pel Tribunal de Orden Público. Liberal i escèptic, no va ser franquista en temps de Franco ni "progressista" en temps de democràcia. Potser per això, a vegades, la seva figura ha resultat incòmoda a uns i altres.

L’exposició que presentem al Museu de Mataró l'hem ubicat a les estances on va viure el periodista. El visitant hi trobarà les claus que li permetran conèixer la personalitat i l’obra d’un periodista poc o gens conegut per les noves generacions. Hem intentat que el visitant no es perdi en els múltiples meandres per on va discórrer l’activitat professional de Luján sinó que trobi el fil conductor que doni coherència al seu itinerari. I hem dividit l’exposició en quatre àmbits —biografia, periodisme, llibres i gastronomia— per tal de facilitar la visita i la millor comprensió d’allò que hi expliquem.

PROGRAMA DE MÀ DE L'EXPOSICIÓ (pdf)

Organitza: Museu de Mataró - Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…