La solidaritat de Mataró amb els refugiats durant la Guerra Civil. 1936-1939

Exposició

Del 21.06.2024 al 13.10.2024 / Can Serra. Museu de Mataró (El Carreró, 17)
De dt a dv de 17 a 20 h; ds d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i dg d’11 a 14 h. Dl i festius tancat (excepte 12 d'octubre)

Projecte expositiu compartit entre 19 museus de la Xarxa de Museus Locals dedicat a posar en valor la memòria de la societat civil a la rereguarda durant la Guerra Civil (1936-1939)

Podeu visitar l'exposició a la 1a planta del Museu de Mataró.

La mobilització a Catalunya per fer front al cop d’estat del 1936 és el tema central d'aquest projecte expositiu que arrencà el 12 de març d'aquest any 2024.  Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial. 

El Museu de Mataró acull a la sala noble de Can Serra una petita exposició centrada en mostrar els esforços d’organització, solidaritat  i assistència humanitària de la ciutat de Mataró vers les persones que procedents de tota la geografia espanyola fugien de l’avenç del front de guerra i arribaven a la ciutat de  Mataró cercant refugi. 

Les primeres persones refugiades arribaren a la ciutat a inicis de la tardor de 1936, i no van deixar de fer-ho fins el final de la guerra. Van ser unes tres mil cinc-centes, segons la documentació municipal del gener de 1939. La por de les represàlies franquistes, el pànic als bombardejos de pobles i ciutats, i d'una manera progresiva la manca d'aliments, són algunes de les raons que van empènyer majoritàriament  dones, infants i persones grans a cercar refugi en zones més segures. 

L'exposició presencial a Can Serra es complementa amb una exposició virtual en la que participen 19 museus catalans de la Xarxa de Museus Locals. La podeu consultar a través del web  «I tu? Què has fet per la victòria?»


memoria_xarxa_fullet.pdf

Organitza: Museu de Mataró - Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…