La Desbandá. Febrer 1937, l'èxode de Màlaga sota les bombes feixistes

Inauguració d'exposició

Inauguració de l'exposició de fotografies que immortalitzen La Desbandá, la massacre de la carretera Màlaga-Almeria, un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil Espanyola.

Entre el 6 i el 8 de febrer de 1937, davant l'avenç de les tropes franquistes sobre Màlaga, unes 150.000 persones van emprendre la seva fugida a peu cap a Almeria per la carretera que uneix ambdues localitats per la costa. En la seva fugida, aquests civils van ser atacats i bombardejats per terra, mar i aire per les tropes franquistes, amb l'ajuda de l'exèrcit italià i alemany. S'estima que van morir entre 3.000 i 5.000 persones. 

Aquest èxode massiu, conegut popularment com La Desbandá o la massacre de la carretera Màlaga-Almeria, és un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil, i, també, més silenciats. En aquesta exposició fotogràfica es recupera la memòria d'aquesta marxa i de les persones que van morir-hi i sobreviure. 

Després de la inauguració, hi haurà una visita comentada a càrrec de Miguel Verdugo i Joan Sanromà. A continuació, tindrà lloc una lectura dramatitzada a càrrec de Joan Sanromà, amb col·loqui posterior.

Organitza: Grup de Recerca de Memòria Històrica de Mataró

També et pot interessar…