Enemic a la vista! La defensa de la costa del Maresme (1936-1939)

Visita guiada

Dissabte 3 d'agost de 2024 / 18 h / Can Serra. Museu de Mataró (El Carreró, 17)

Visita guiada a l'exposició que està centrada en explicar la defensa de la costa de la comarca durant la Guerra Civil (1936-1939) i en donar a conèixer el patrimoni bèl·lic que s'hi conserva.

Durant la Guerra Civil, la costa del Maresme va ser un enclavament important en el desenvolupament del conflicte. A l’iniciar-se la guerra, es van construir diferents tipus de fortificacions que responien a la necessitat de vigilància i defensa contra qualsevol amenaça de desembarcament o incursió aèria per part de l’exèrcit nacional. 

Aquestes construccions formaven part de la línia defensiva republicana de la costa, que recorria el litoral català amb un total de 454 estructures. A Mataró, se’n conserven cinc.

L’exposició, organitzada pel Museu d’Arenys de Mar i adaptada pel Museu de Mataró, vol donar a conèixer la importància d’aquest patrimoni bèl·lic, que esdevé testimoni material de fets de gran transcendència per a la nostra història recent.

L'historiador Adrià Cabezas, del Grup de Recerca i Estudis de la Guerra Civil, ha comissariat aquesta exposició fent un important exercici de recuperació de la memòria històrica, per tal de recuperar uns anys molt difícils de la nostra comarca, que va patir diversos atacs marítims i aeris. 

La mostra exhibeix un conjunt d'objectes i documents procedents del fons del Museu de Mataró, entre les quals destaquen diverses obres de Jordi Arenas i una fotografia d'Humberto Rivas, que es complementen amb d'altres procedents del Museu d'Arenys de Mar, del Museu-arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, del Museu de Badalona, del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, de l'Arxiu Comarcal del Maresme i de diverses col·leccions particulars. 

Entrada lliure amb aforament limitat
Per a més informació: 937 412 930 / [email protected]

            

Organitza: Museu de Mataró - Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

També et pot interessar…