Volaverunt. Els gravats de Goya


Ca l'Arenas Centre d'Art del Museu de Mataró
Carrer d'Argentona, 64
Del 19 de novembre de 2021 al 29 de maig de 2022

Exposició al voltant de les quatre grans sèries de gravats de Francisco de Goya que conserva el Museu de Mataró: Caprichos, Desastres de la guerra, Tauromàquia i Proverbios

La col·lecció dels gravats de Goya es van mostrar al públic des d'una perspectiva contemporània, amb les intervencions dels artistes Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior i la Compañía La Soledad.

Des del 1944, el Museu de Mataró atresora les quatre sèries de gravats de Goya: Caprichos (1797-1799), Desastres de la Guerra (1810-1815), Tauromàquia (1814-1816) i Proverbios, també anomenada Disparates (1815-1819). 

L’edició dels gravats que es conserva a Mataró va ser impresa entre els anys 1937 i 1938 a la Calcografía Nacional de Madrid, en plena Guerra Civil Espanyola. De fet, aquesta impressió, va ser promoguda pel govern de la Segona República amb el propòsit de recaptar fons per destinar-los a la causa republicana. L’anomenada "sèrie de guerra" és considerada una de les de més qualitat d’impressió i d’entintada més rica. I té la singularitat de tractar-se del darrer tiratge realitzat amb les planxes originals del pintor aragonès. 

El Museu de Mataró conscient del valor d’aquest fons, que va ser exposat per darrera vegada l’any 1996, va oferir de nou al públic l’oportunitat de descobrir-lo des d’una perspectiva contemporània. 

L’exposició sobre Goya, comissariada per la crítica d’art Aina Mercader, va partir de la singularitat de la col·lecció de gravats mataronina. Una singularitat que rau en l'absència d'una de les estampes. El Museu de Mataró custodia tots els exemplars de cada una de les sèries, excepte un, el gravat número 16 de la sèrie Desastres de la Guerra, titulat Se aprovechan. Aquest buit en la col·lecció, del qual se'n desconeix el motiu, va ser el punt de partida de l'exposició. 

"Volaverunt. Els gravats de Goya" va mostrar els gravats originals acompanyats de les intervencions dels artistes Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior i la Compañía La Soledad (formada per Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi). Les seves propostes artístiques, creades específicament per a aquesta exposició, foren un conjunt d'aproximacions i derives a partir del treball de Goya. Un Goya que, en aquestes estampes, allunyades de la pintura per encàrrec, se sent creativament molt lliure. 

En aquesta mostra expositiva vam descobrir un Goya cronista, observador sagaç, que completava les seves imatges amb una prosa crítica, satírica i, a moments, desesperada. Un artista que demostra un domini excels de les tècniques del gravat i una sensibilitat que avança el camí de l'art modern. 

L'exposició s'emmarca en el 275è aniversari del naixement de Francisco de Goya (1746-1828).

Programa de mà de l'exposició:

Galeria de fotografies