La Festa Major de Mataró és per a tothom. Aquest any 2023 s'han implementat accions per garantir l'accés i gaudi a la festa a tothom.
Hem creat els Espais accessibles en diversos actes de la Festa. Són espais ubicats en el recorregut de cercaviles de les comparses institucionals en els quals, sense que l’acte canviï, es pretén que persones amb diferents sensibilitats sensorials o bé amb mobilitat reduïda puguin participar de la festa amb condicions de confort, seguretat i igualtat.
Ens aquests espais hi ha:
A les cercaviles, a la zona de l'Espai accessible, hi ha tot un tram tranquil senyalitzat i amb la presència d'una persona que anirà explicant als assistents com es desenvoluparà l'acte.
Aquí hi trobeu les accions que les comparses institucionals fan en aquests trams, i també les músiques que hi sonen, perquè les pugueu escoltar amb antelació:
Tabalers do Maresme: Els tabalers realitzaran sempre un mateix toc, que serà uniforme i constant, evitant l’ús dels instruments més estridents com les caixes.
Drac i Dragalió: Utilitzaran pirotècnia d'efectes suaus i tranquils, evitant la amb propagació d’espurnes cap als espectadors ubicats en les zones establertes com a accessibles.
A les cercaviles, a la zona de l'Espai accessible, hi haurà tot un tram tranquil senyalitzat i amb la presència d'una persona que anirà explicant als assistents com es desenvoluparà l'acte.
Aquí hi trobeu les accions que les comparses institucionals faran en aquests trams, i també les músiques que hi sonaran, perquè les pugueu escoltar amb antelació:
Tabalers do Maresme: Els tabalers realitzaran sempre un mateix toc, que serà uniforme i constant, evitant l’ús dels instruments més estridents com les caixes.
Drac i Dragalió: Utilitzaran pirotècnia d'efectes suaus i tranquils, evitant la amb propagació d’espurnes cap als espectadors ubicats en les zones establertes com a accessibles.
Als espais de grans concerts i espectacles sempre hi ha un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda. També es garanteix sempre l'accés a aquest espai, amb una rampa i senyalització adequats.
L'Ajuntament coorganitza la gran festa solidària i inclusiva de la festa major de la ciutat. La iniciativa de la Fundació el Maresme s'ha consolidat en el programa de Les Santes, i consisteix en gairebé 12 hores ininterrompudes d'activitats: jocs i tallers infantils, la flashmob amb el tema Jo soc com tu que cada any versiona un grup musical diferent, sopar amb en Santi -el personatge emblema de la Fundació-, i els concerts Dissantes fins ben entrada la matinada. Es pot col·laborar adquirint la samarreta, altres productes de marxandatge o bé consumint a les barres. La recaudació es destina a millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual. Per una banda s'aconsegueix la participació activa d'aquestes persones a la festa mataronina més important és una gran fita per a la inclusió social, i a més a més s'aconsegueix fer difusió del projecte i de la Fundació el Maresme a molta gent d'una manera directa i en un marc agradable i festiu.
Tant al programa imprès com a l'agenda del web de Les Santes, a cada acte hi ha uns pictogrames que donen informació de l'acte de manera visual i directa. Hi ha pictogrames de la tipologia de cada acte, de consells de seguretat i de serveis que hi ha als llocs dels actes.
La Cavalcada dels Reis d'Orient de 2023 ha estat el primer acte de ciutat important en el qual s'han dut a terme diverses accions: es va crear una cua específica i unes franges horàries per accedir al Campament Reial específicament per a persones amb alguna diversitat funcional. Durant la Cavalcada es va establir un tram amb reducció d'estímuls visuals i auditius per afavorir que les persones amb hipersensibilitat sensorial i/o diversitat funcional poguessin gaudir de la Cavalcada.
L'any 2024 hi han hagut diversos punts accessibles amb reducció d'estímuls sonors i visuals: