Les Santes, una festa major inclusiva


Les Santes és la Festa Major de Mataró. Hi ha la voluntat expressa de què esdevingui una celebració cultural i festiva que pugui gaudir tota la ciutadania, i cada any hi ha més programació ubicada als barris de la ciutat, amb la finalitat de no centralitzar la festa únicament al centre.

A més a més s’intenta que cada vegada més tothom es faci seva la festa i no se’n senti exclòs. Es detecten necessitats concretes, es treballa amb diversos col·lectius i s’intenta facilitar l’accés a tothom als actes, sobre tot als més multitudinaris. En la difusió de Les Santes, tant en el seu programa imprès com en el web, també hi ha la clara intenció de facilitar-ne la lectura i incorporar-hi elements visuals que expliquin o bé la tipologia de l’acte o bé advertències i consells importants.

Accions en les que treballem

En la planificació i muntatge dels espais en què hi hagi concentració de gent dels principals actes de Les Santes s’hi preveurà una via d’accés per a persones amb mobilitat reduïda.

Es reservarà un espai per a cadires de rodes en els principals actes multitudinaris.

S'està estudiant delimitar trams tranquils al llarg del recorregut de les principals cercaviles de la Festa Major. Quan el seguici, format per comparses, figures i músics, passin per un tram tranquil no hi haurà música ni pirotècnia.

La Cavalcada dels Reis d'Orient de 2023 ha estat el primer acte de ciutat important en el qual s'han dut a terme diverses accions: es va crear una cua específica i unes franges horàries per accedir al Campament Reial específicament per a persones amb alguna diversitat funcional. Durant la Cavalcada es va establir un tram amb reducció d'estímuls visuals i auditius per afavorir que les persones amb hipersensibilitat sensorial i/o diversitat funcional puguessin gaudir de la Cavalcada.


Al programa imprès s’han incorporarat icones per il·lustrar la tipologia de cada acte:
·Activitat familiar
·Espectacle
·Música
·Foc/pirotècnia
·Tradicional/cultura popular
·Exposicions i +

Al programa imprès s’han incorporart icones per il·lustrar advertències i consells importants relatius als acte:
·Protegiu-vos de la pirotècnia (roba i protecció de les oïdes)
·Espai reservat per a persones amb cadira de rodes i mobilitat reduïda
·Acte retransmès en directe per Mataró Audiovisual


Al web www.lessantes.cat hi haurà un apartat específic per facilitar l’accés a la informació de la programació.

Als perfils de les xarxes socials es farà ressò de tota aquesta informació relacionada amb tenir una festa major inclusiva.

Les Dissantes

L'Ajuntament coorganitza la gran festa solidària i inclusiva de la festa major de la ciutat. La iniciativa de la Fundació el Maresme s'ha consolidat en el programa de Les Santes, i consisteix en gairebé 12 hores ininterrompudes d'activitats: jocs i tallers infantils, la flashmob amb el tema Jo soc com tu que cada any versiona un grup musical diferent, sopar amb en Santi -el personatge emblema de la Fundació-, i els concerts Dissantes fins ben entrada la matinada. Es pot col·laborar adquirint la samarreta, altres productes de marxandatge o bé consumint a les barres. La recaudació es destina a millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual. Per una banda s'aconsegueix la participació activa d'aquestes persones a la festa mataronina més important és una gran fita per a la inclusió social, i a més a més s'aconsegueix fer difusió del projecte i de la Fundació el Maresme a molta gent d'una manera directa i en un marc agradable i festiu.