Les santes al mar

Escultura de Jaume Arenas submergida al litoral mataroní

El 28 de juliol de 1955 hi va haver un dels actes més celebrats de la Festa Major d'aquell any: es va submergir una escultura de les santes patrones davant del litoral de Mataró. 

L'indret exacte on es va instal·lar l'escultura és a les roques d’en Nin Armat, també conegut com la Boia. Ho va fer a uns set metres de profunditat i a una distància d’una milla de la costa. La iniciativa va sorgir de Josep M. Diamant i de Jaume Arenas per potenciar la delegació a Mataró del Centro de Recuperación e Investigaciones Submarinas (CRIS) i engrescar a tots els submarinistes de la ciutat. L’escultura va ser feta en guix per l'artista Jaume Arenas i Clavell, i la foneria Roura va ser l’encarregada de la fosa en plom de les imatges. El plom es va obtenir gràcies a una campanya popular realitzada a través del diari “Mataró” i de l’emissora local Ràdio Maresme. A l’entronització de Les Santes al mar el 28 de juliol hi van participar les autoritats civils i militars de l’època.

L’any 1984 l’Ajuntament de Mataró amb la col·laboració de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) van treure l’escultura de l’aigua per netejar-la de les incrustacions marines que s’hi havia acumulat.

L’any 2017 dins el Pla de manteniment d’escultures de l’espai públic que l’Ajuntament va iniciar el 2016 es va proposar construir una rèplica en bronze, ja que l’escultura de 1955 presentava grans dificultats de manteniment per la poca duresa del material. A més, el plom és dissol amb l’aigua salada i és un element altament contaminant del medi marí. La nova escultura s’ha fet a partir del guix que es conserva al Museu de Mataró i que ja va servir pel primer motlle. La petxina s’ha reproduït a partir del projecte de Josep M. Gomis. Les feines han estat supervisades pels tècnics municipals i l’escultor Perecoll.

Les santes de plom es van extreure el 8 de juny de 2018, amb la col·laboració del Port de Mataró l’SPAS i Blaumar. Les imatges s’han restaurat seguint els criteris del Servei de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i es conserven al fons del Museu de Mataró i formen part del fons d’escultura pública municipal.

El 20 de juliol de 2018, 63 anys després de la primera immersió, i també dins del context d'actes de celebració de la Festa Major mataronina, hi hagué un acte de restitució d'una reproducció de l'escultura de les santes, just a la mateixa ubicació que les originals. Les noves santes tornen a la seva ubicació original per seguir vetllant, des del mar, la vida de la ciutat.

Aquell mateix any hi hagué a Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró, l'exposició Les santes al mar. La mostra recollia la història del periple de les imatges de les santes de Jaume Arenas, amb fotografies, pel·lícules i documents que van des de l'any 1955, quan les va fer i es van submergir al mar, fins a l'actualitat. També es podrà veure una filmació del procés d'extracció de l'escultura del fons del mar.