41a SETMANA DE MÚSICA ANTIGA DE MATARÓ
Els gustos reunits del Barroc
Del 10 al 25 de novembre de 2023

L’any 1724, poc abans que Antoni Viladomat completés la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró, el compositor i clavecinista francès François Couperin publicava un recull de concerts que va titular Les Goûts-réunis, i en el seu pròleg afirmava «Jo sempre he estimat les coses que ho mereixen, sense excepció de compositors ni de nacions...». A partir d’aquí comença a fer un elogi de tota la música italiana que havia arribat a París en les dècades anteriors i que tant l’havia inspirat, en un moment en què, sota el règim de Lluís XIV, el Rei Sol, s’havia forjat la personalitat sonora de la música francesa del moment.

En definitiva, som davant d’una reflexió que ens parla de la diversitat de gustos i estils del moment, polaritzats entre França i Itàlia, i com tots plegats poden conviure a l’hora de fer bona música. De la mateixa manera que Johann Joachim Quantz, professor de flauta del rei Frederic el Gran de Prússia, el 1752 reconeixia aquesta convivència en la mateixa música germànica del moment.

De la mateixa manera, enguany, superada ja la xifra carismàtica de 40 edicions de la Setmana de Música Antiga de Mataró, volem tornar a reunir els gustos musicals que es van passejar per l’Europa dels segles XVII i XVIII en una sèrie de concerts en els quals reunirem també noms propis del panorama musical del país, i ho farem en diferents espais carismàtics de la ciutat. Comptarem amb l’organista Juan de la Rubia que interpretarà Bach en el gran orgue de Santa Maria, el tiorbista Xavier Díaz-Latorre amb música francesa a la Cripta dels Dolors, l’Ensemble Pyrene amb barroc italià, el Cor Ciutat de Mataró amb música policoral del primer barroc, el Trio Barroc de Rafael Ruibérriz interpretant la música del compositor Luis Misón, nascut a Mataró el 1727, tots ells a la Capella dels Dolors... i també el Trio Barroc del Cafè que interpretarà música barroca irlandesa a l’ermita de Sant Miquel de Mata.

Intèrprets, músiques i espais que esdevenen una veritable mostra de “gustos reunits” en un sentit global, tot recuperant l’essència barroca que encara marca culturalment la nostra ciutat i que són una invitació immillorable per a la reunió, un any més, de tots els amants de la música que no us ho vulgueu perdre.

Mataró, novembre de 2023