S’obre la convocatòria de la XV edició del Premi Helena Jubany de narració curta

noticia
Data de la publicació : 28.02.2022

El premi està dotat amb 3.000 € i l’obra guanyadora es publicarà amb el diari ARA i més endavant al podcast La maleta de l’Helena.

La biblioteca pública Pompeu Fabra ha acollit la publicació de la convocatòria de la XV edició del premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats.

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el diari ARA convoquen el premi amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena, enamorada del món dels llibres, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró promou, per sisena vegada, la convocatòria del certamen a través d’un conveni amb el qual aporta un 35% del cost del projecte d’edició de l’obra premiada. El premi està dotat amb 3.000 € i l’obra guanyadora serà publicada amb el diari ARA i al Web de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente. Més endavant passarà a formar part del Podcast La maleta de l’Helena promogut per la UOC, que també participa en la dotació del premi.

La implicació de l’Ajuntament s’hi veu, a més, reflectida amb la integració d’un membre de la Xarxa de Biblioteques de la ciutat en el jurat del premi i amb la recollida dels originals, que es farà a les dues biblioteques municipals.

Característiques de les obres
Podran optar al premi tots els treballs consistents en narracions curtes o reculls de contes inèdits, originals i escrits en llengua catalana que tinguin, en conjunt, una extensió d’entre 10 i 20 fulls. Els originals es presentaran en cinc còpies, mecanografiats en fulls DIN A4 escrits per una sola cara, a doble espai. Els textos hauran d’anar adreçats a un públic que tingui d’entre 12 i 99 anys i la data final de presentació serà el dia 1 d’octubre d’enguany. Seran admesos tots els originals presentats a qualsevol oficina de correus fins a aquesta data.

Els treballs hauran de ser tramesos a qualsevol de les dues biblioteques públiques de Mataró: biblioteca Antoni Comas i la biblioteca Pompeu Fabra.

El jurat estarà format per Elvira Carrió, inspectora d’Educació; Esteve Guardiola, narrador oral i llibreter de Buc de Llibres; Núria Ribas, directora de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat; Joan Fontana i Noelia Nogueiro, guanyadors del 14è Premi Helena Jubany; M. Àngela Serra, bibliotecària, en representació de les biblioteques públiques de Mataró; Llorenç Soldevila, que ha estat professor de la Universitat de Vic; Roser Trilla, que ha estat professora de llengua i literatura de l’Institut Alexandre Satorras de Mataró; i Joan Jubany i Itxart, que actuarà de secretari amb veu però sense vot.

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat tindrà en compte la qualitat literària de les obres presentades i el fet que tinguin característiques que les facin adequades per ser transmeses oralment sense que calgui fer-hi adaptacions posteriors. El lliurament del premi es farà el dia 2 de desembre de 2021.

Bases del premi

 
La figura d'Helena Jubany
Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974 i va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, va llicenciar-se en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb Ràdio Premià i amb el diari El Punt Maresme. 

Després va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar la llibreria i va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits: va preparar les oposicions a bibliotecària, es va matricular a la UOC per cursar-hi Biblioteconomia i Documentació i va encetar el camí de la creació literària, produint narracions i contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària a la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, on s’encarregà d’endegar la secció infantil. Per la seva feina, es va traslladar a viure a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. 

L’any 2001 va ser assassinada. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.