S'inaugura la Ruta de la Guerra Civil al Maresme

noticia
Data de la publicació : 20.03.2023

El divendres 24 de març s’inaugura oficialment la Ruta de la Guerra Civil al Maresme. El projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Maresme, té com a principals objectius la recuperació de la memòria democràtica, a través de la posada en valor del patrimoni memorial de Catalunya, així com el foment territorial del turisme cultural mitjançant la creació, senyalització i dinamització d’una ruta que recupera els escenaris que van tenir un pes específic durant els anys del conflicte bèl·lic (1936-1939). En el projecte hi han col·laborat deu dels trenta municipis de la comarca: Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar. L’actuació inclou la senyalització dels espais de memòria de la Guerra Civil que es troben en aquests municipis, amb el suport del Memorial Democràtic, i la dinamització digital de la ruta mitjançant una App. 

La ruta s’estructura en tres itineraris: Rereguarda i front, Defensa de la costa i Ambaixades. És justament aquest darrer, el de les ambaixades, el que marca la singularitat del Maresme ja que, a partir de 1938, els cossos diplomàtics estrangers establerts a Barcelona es van traslladar a diverses poblacions de la comarca. 

A Mataró s’hi podran descobrir espais que s’emmarquen en dos dels itineraris: Rereguarda i front per una banda i Defensa de la costa per l'altra. El primer itinerari vol donar a conèixer espais que van tenir un paper molt destacat en la vida a la rereguarda de la guerra, com els hospitals, les fàbriques i els refugis antiaeris. El segon itinerari pretén posar en valor elements de defensa de la Guerra Civil com els nius de metralladores, les bateries antiaèries i els punts d’observació. Els espais de la ciutat que formen part de la ruta són: els búnquers de la platja; la fàbrica de Can Marfà; l’antiga caserna d’artilleria; l’Escola dels Salesians (Hospital de les Brigades Internacionals); l’Escola Pia de Santa Anna (seu de la CNT, escola i residència per a refugiats); la Presó; i, la Basílica de Santa Maria (magatzem de queviures i mercat). 

El tret de sortida a la Ruta de la Guerra Civil serà el divendres 24 de març amb un recorregut per l’itinerari senyalitzat de les ambaixades que van estar ubicades en els municipis de Caldes d’Estrac i de Sant Vicenç de Montalt. L’acte començarà a les 9.30 h al Passeig dels Anglesos número 24 de Caldes d’Estrac (restaurant Sotavent). Més informació aquí

La inauguració de la ruta a Mataró tindrà lloc el dissabte 25 de març amb un itinerari guiat pels espais de la Guerra Civil a Mataró, a càrrec de l’historiador Víctor Ligos. L’activitat és gratuïta amb reserva prèvia (937 58 26 98 / [email protected]). Més informació aquí