Mataró rep l’estiu amb una àmplia oferta de propostes culturals, gastronòmiques i patrimonials

noticia
Data de la publicació : 31.05.2022

L’alcalde, David Bote; la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno; i el regidor de Cultura, Xesco Gomar, han presentat aquest migdia la temporada d’estiu a Mataró durant una trobada amb la premsa. L’alcalde i els regidors han estat acompanyats per la gerent del Port de Mataró, Margarita Díez, i els promotors dels festivals de música que aquest estiu tindran lloc a Mataró: Eloi Aymerich del festival Nosaltres, Elena Ponce i Carles Moreno, del Posidònia Fest i Elisenda Triadó, del festival Panòptic.

Mataró està preparada per viure un estiu amb una destacada i variada oferta cultural, gràcies al gran moment creatiu i d’iniciatives treballades conjuntament amb diferents entitats, empreses culturals i creadors de la ciutat. L’Ajuntament fa d’aglutinador i facilita que aquests projectes tirin endavant. Tots junts estan treballant actualment per donar al ciutadà una gran oferta cultural, de proximitat i de qualitat, per tornar a viure un estiu sense restriccions.

La campanya “A Mataró, l’estiu és cultura”, aplega nou activitats ben diverses per a tot tipus de públic.

De l’11 al 19 de juny La Presó, seu del M|A|C Mataró Art Contemporani, acollirà de nou el festival Panòptic, un compendi de cinema, arts visuals, pensament i societat digital. El Festival, nascut el 2018 per parlar del paper de les noves tecnologies en la nostra vida, continua fidel al seu objectiu: ser un espai de debats i reflexió que permeti mirar de cara al present i al futur. Per aquest motiu l’edició 2022 posarà el focus en com la pandèmia ha accentuat l’escletxa digital o els processos de digitalització i les desigualtats associades.

Mataró tornarà a ser una de les seus del festival Poesia i + que organitza la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. La capital del Maresme acollirà de nou el festival el 30 de juny al Cafè Nou. El maridatge de poesia i música començarà a les 20 h amb un recital a càrrec d'Anna Gas i Pol Guasch, un altre de Víctor López, i acabarà amb el concert de la guitarrista i compositora Amaia Miranda. 

Com ja és tradició cada estiu, la Xarxa de Biblioteques de Mataró organitza dos cicles: l’Empedrat de Contes i els Capvespres als Jardinets. Del 5 de juliol al 8 de setembre es faran 21 sessions familiars de narració de contes amb propostes ben variades: narració teatralitzada, màgia, música, narració amb objectes, entre d’altres, repartits entre els exteriors de la Biblioteca Pompeu Fabra i la Biblioteca Antoni Comas. Quan el sol es pon i la calor afluixa, els Jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabra es transformen en un lloc acollidor on poder gaudir d’espectacles de petit format protagonitzats per la música i la literatura. 

Del 14 de juliol al 25 d’agost el Pati de Can Marchal serà l’escenari de la tercera edició del Festival Nosaltres, coorganitzat per Clack i l’Ajuntament de Mataró. El festival pretén posar en valor la diversitat i pluralitat del seu públic a través de la cultura de qualitat i amb mirada de gènere i explorarà un ampli ventall d’arts escèniques, des de la música, el teatre o el circ contemporani i la dansa, els monòlegs o els contes infantils, sovint amb el km 0 com a punt de trobada. Enguany hi haurà una vintena de propostes amb noms com ara Maria La Blanco, Àngel Espartero, Saüc en flor, Maio o Marina Canet, Yung Rovelló, La Queency o Ignorantes.

El M|A|C Mataró Art Contemporani enceta un nou projecte, l’Hora del pati, que es farà al pati de La Presó El pati de la Presó esdevindrà un espai amable, còmode i càlid, per a públics diversos, per passar les nits d’estiu en companyia, en un pati convertit en la sala de cinema del centre d'art. Durant deu nits entre el 15 de juliol al 3 de setembre s'hi podran veure peces de vídeo d'artistes com Carles Congost, Mireia Sallarès, Alicia Kopf, Gerard Ortín o Joan Bennàssar, així com programació per a públic familiar amb una selecció de curtmetratges del festival lleidatà Animac o la presentació pública dels treballs de l'Anima't de l'escola Montserrat Solà d'aquest any.

Les Santes tornaran al carrer del 24 al 29 de juliol, en el seu format habitual d’abans de la pandèmia. Els actes de consuetud vertebraran l’estructura de la festa, que comptarà, també, amb una important programació de cultura popular, musical i d’activitats familiars.

Mataró serà enguany una de les seus del Festival Revela’t, formant part de la programació oficial. Aquest destacat festival de fotografia analògica amb seu principal a Vilassar de Dalt celebra enguany la desena edició del 9 de setembre al 2 d’octubre. A Mataró s’hi farà una prèvia amb una exposició a Can Marfà del juliol a l’octubre.

L’estiu cultural es tancarà amb la segona edició Posidònia Fest que se celebrarà de l’1 al 3 de setembre al Port de Mataró, organitzat pel segell discogràfic mataroní Microscopi, amb el suport del Port de Mataró, l'Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme. Marina Rossell, Miquel Gil, Roger Mas, Magalí Sare, Jo Jet i Maria Ribot i Caamaño&Ameixeiras, són els artistes que hi tocaran. El festival combina artistes consolidats al costat d’artistes emergents i enguany hi haurà un nou escenari amb grups de la comarca.