Mataró reconeix la trajectòria del director de cinema Lluís Josep Comerón amb un acte al Teatre Monumental

noticia
Data de la publicació : 22.11.2021

L’Ajuntament i l’Associació d’Amics de la Ciutat de Mataró han organitzat un acte de reconeixement a Lluís Josep Comerón (Mataró, 1925) durant el qual es farà un repàs a la seva extensa trajectòria com a director de cinema però també com a productor, guionista, escriptor i compositor musical. Precisament durant l’acte, que se celebrarà dimecres 24 de novembre, s’interpretaran temes musicals de Comerón, es projectarà un audiovisual amb fragments de diverses pel·lícules i es conversarà amb el propi Comerón sobre cinema, música i literatura. L’acte és obert a tothom amb reserva prèvia d’entrades. 

Mataró ret homenatge al director de cinema Lluís Josep Comerón amb un acte el proper dimecres 24 de novembre, a les 19 h, al Teatre Monumental. L’alcalde, David Bote, i el president en funcions de l’Associació Amics de la Ciutat de Mataró, Manuel Roca Cuadrada, presidiran aquest reconeixement que farà un repàs a les diferents facetes artístiques que Comerón ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria professional. 

L’acte s’ha estructurat al voltant de la conversa entre el mateix director i el periodista Joan Safont sobre cinema, música i literatura. Durant l’acte s’interpretaran diversos temes composats per Comerón, hi haurà una lectura dramatitzada del llibre “Una cantonada en el desert” i es projectarà un vídeo amb fragments de diverses pel·lícules de l’autor mataroní. 

El periodista de Mataró Audiovisual, Pep Andreu, conduirà aquest acte de reconeixement que és obert a tota la ciutadania amb reserva prèvia d’entrades a través del web culturamataro.cat o presencialment a la seu de Cultura, al carrer de Sant Josep, número 9, de 9 a 14 h. 


 Lluís Josep Comerón (Mataró, 1925) 

Nascut a Mataró l’any 1925, va llicenciar-se en Matemàtiques però ha dedicat tota la seva vida professional al món de cinema on ha destacat com a director i com a guionista, tot i que també ha desenvolupat altres tasques com a compositor musical, creador d’obres de teatre i escriptor de novel·les. L’any 1950, Comerón i altres joves de la ciutat van crear el Cineclub Mataró, on es feien projeccions de cinema i debat. 

Segons l’Acadèmia de Cinema Català, de la qual és Membre d’Honor des del 2017, destaca el paper del guió en els seus films, alguns d’ells de baix pressupost com “Larga noche de julio” que es va projectar al cinema l’any 1974 amb un pressupost de 4 milions de pessetes quan la mitjana de l’època se situava en 20 milions de pessetes. 

Té una extensa llista de creacions entre múltiples guions, més de 50 curtmetratges, documentals i vuit llargmetratges entre els que hi ha “Escuadrilla de vuelo”, “Las Vegas 500 millones”o “L’altra cara de la lluna”, el seu darrer film. 

També va treballar a TV3 com a director de coproduccions nacionals i internacionals impulsant el naixement de moltes productores del país. A banda de la seva activitat en el cinema, Comerón és compositor musical i escriptor, en aquesta darrera faceta destaca que va ser finalista del Premi Josep Pla de novel·la amb l’obra “Una cantonada al desert”.

Fins als 90 anys va ser president de CinemaNet, una associació sense ànim de lucre dedicada a la promoció dels valors humans, familiars, cívics, socials i educatius en el cinema. 

La ciutadania de Mataró podrà conèixer la polifacètica trajectòria professional de Lluís Josep Comeron en aquest acte de reconeixement que li fa la seva ciutat natal.