Mataró es prepara per viure un estiu ple d’activitat cultural per a tots els públics

noticia
Data de la publicació : 25.05.2021

L'alcalde de Mataró, David Bote, el regidor de Cultura, Xesco Gomar, juntament amb diferents agents culturals de la ciutat, han presentat aquest matí la campanya “A Mataró, l’estiu és cultura” que des de finals de maig i fins al setembre oferirà més d’una desena de destacades cites culturals a la capital del Maresme.

La ciutat està vivint un gran moment creatiu i d’iniciatives culturals amb diferents entitats, empreses culturals i creadors de Mataró que van creixent en nombre i en qualitat de propostes artístiques. L’Ajuntament fa d’aglutinador i facilita que aquests projectes tirin endavant. Tots junts estan treballant actualment per donar al ciutadà una gran oferta cultural, de proximitat i de qualitat per aquest estiu, per tornar a viure la cultura amb la mateixa força d’abans de la pandèmia.

Fins al setembre hi haurà prop d’una quinzena de propostes culturals de diferents àmbits: arts visuals, arts escèniques, música, cultura popular, activitats familiars... Totes elles compliran les normes actuals que marca el PROCICAT: aforament limitat, amb control d’aforament i reserva prèvia d’entrades (algunes amb invitacions i d’altres de pagament), i les mesures sanitàries habituals. 

La primera cita cultural serà el Festival LAVS que durant el cap de setmana del 28 al 30 de maig portarà a Can Palauet instal·lacions d'artistes nacionals i internacionals que permetran experimentar amb l'art i la tecnologia. També hi haurà tallers i presentacions, música electrònica i videoart. El festival està organitzat pel col·lectiu LAVS / Laboratori d'Art Visual i Sonor, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró (a través del M|A|C), amb estreta col·laboració amb Aiguamoll Música, Productora Vibbra, VRNRG, Tecnocampus Mataró, La Casa de la Música de Mataró, Negoci Empresa Mataró, IES Santa Eulàlia de Terrassa i Mataró Audiovisual. Més informació. 

Des d’ara i fins al 20 de juny es faran els tallers de l’Aula de Teatre. Els alumnes de l’escola municipal posen en escena obert a tothom els seus aprenentatges durant el curs amb espectacles ben diversos, la majoria escenificats a Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques. El que porta per títol “Bang, bang, estàs mort”, del 19 de juny i a càrrec dels alumnes d'Aula Júnior 15 anys esdevindrà el primer acte que es fa a l’Edifici de la Presó. Més informació. 

Mataró serà una de les cinc ciutats on Perejaume exposarà  el seu nou projecte, “Guardar a fora”. Del 5 al 17 de juny l’artista de Sant Pol es planteja “dilatar, recórrer i perdre aquesta comarca tan llargaruda, a partir d’un nombre d’obres disposades tot al llarg, amb una certa escala de presència i de discurs que els permeti de teixir una extensió més o menys conjunta i una mica meravellada”. La mostra arrencarà el dia 5 de juny a Mataró amb l’acte de daurar amb pa d’or un femer en un dels horts de les Cinc Sènies. Aquesta és una iniciativa del M|A|C Mataró Art Contemporani, la Fundació Palau, el Museu de Pintura de Sant Pol, El Masnou Arts Visuals i Can Manyé, produïda pels ajuntaments de Mataró, Caldes d’Estrac, Sant Pol de Mar, El Masnou i Alella, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme. Més informació.

De l’1 de juliol al 26 d’agost el Pati de Can Marchal serà l’escenari de la segona edició del Festival Nosaltres, coorganitzat per Clack i l’Ajuntament de Mataró. El festival pretén posar en valor la diversitat i pluralitat del seu públic a través de la cultura de qualitat i amb mirada de gènere i explorarà un ampli ventall d’arts escèniques, des de la música, el teatre o el circ contemporani i la dansa, els monòlegs o els contes infantils, que s’incorporen a l’oferta cultural del festival, sovint amb el km 0 com a punt de trobada. Els noms més destacats d’aquesta edició seran la cantant Suu, els mataronins The Tyets i Ebri Knight, i les propostes familiars a càrrec de Binixiflat i Landry el rumbero, entre d’altres. Més informació.

De l’1 al 4 de juliol a Can Boet Centre de Patrimoni es representarà l’espectacle “Amors”, dirigit pel mataroní Pere Anglas. Aquest projecte neix del treball conjunt entre el servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana de la regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI amb l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura. L’objectiu és generar una acció de sensibilització en matèria de diversitat sexual i de gènere adreçada a tota la ciutadania de Mataró, a partir d’una producció teatral de sensibilització de referència amb la intenció que tingui recorregut per tot el territori. Inclòs en el III Pla d’Igualtat de Gènere i en el Pla Jove (2018-2021), “Amors” vol fomentar la pràctica de les arts escèniques amb la creació d’una producció mataronina i millorarà les oportunitats dels i les joves de Mataró.

Com ja és tradició cada estiu, la Xarxa de Biblioteques de Mataró organitza dos cicles: L’Empedrat de Contes i els Capvespres als Jardinets. Del 6 de juliol al 6 de setembre es faran vint sessions familiars de narració de contes amb propostes ben variades: narració teatralitzada, música, narració amb objectes, entre d’altres, repartits entre els exteriors de la Biblioteca Pompeu Fabra i la Biblioteca Antoni Comas. Quan el sol es pon i la calor afluixa, els Jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabra, es transformen en un lloc acollidor on podeu gaudir d’espectacles de petit format protagonitzats per la música i la literatura. Enguany es faran tres sessions al juliol. Més informació.

Mataró tornarà a ser una de les seus del festival Poesia i + que organitza la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. El dimecres 7 de juliol als Jardins de l’Antic Escorxador es podran veure dues propostes que s’anunciaran properament. Organitza la Fundació Palau, amb la col·laboració de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i els altres municipis del Maresme participants. Més informació

Aquest 2021 fa quaranta anys que Jaume Mateu (Tortell Poltrona) i el Circ Cric van començar a omplir de somriures els escenaris que trepitjaven. I ho van fer precisament a Mataró. Per celebrar-ho, per un dia en Tortell Poltrona i la seva colla de pallassos que l’acompanyen sortiran de la Carpa de Santa Maria de Palautordera i s’instal·laran al Parc Central. Junts bufarem les espelmes amb dues representacions de “Catacric.40” el dissabte 17 de juliol. Organitza: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

La Presó tornarà a ser un espai teatral el mes de juliol. Del 16 al 18 i del 23 al 25 de juliol  es tornarà a representar a Mataró “Hamnet”, dirigida pel mataroní Pere Vázquez, dins el cicle Fet a Mataró. “Hamnet” és una obra experimental i minimalista, molt cinematogràfica, que narra la traumàtica història del fill que William Shakespeare va tenir, però pràcticament va abandonar i que va morir als 11 anys. Organitza: Ajuntament de Mataró. 

Les Santes tornaran al carrer del 24 al 29 de juliol, amb un format diferent de l’habitual però buscant mantenir al màxim l’escènica de la Festa Major de la ciutat. La programació es dividirà en nou escenaris ubicats a diferents punts de Mataró i hi haurà espais de cultura popular, l’espai familiar, espais de programació de música, espai per activitat d’entitats. Les tradicions de Les Santes hi seran presents en diferents formats i els focs artificials es dispararan des de quatre punts diferents per tal que ho vegin tots els mataronins i mataronines. Tot serà amb control d’aforament i reserva prèvia d’entrades. Pròximament s’explicaran més detalls sobre la festa.

Pel que fa al cartell de Les Santes es manté el que es va presentar el 2020, obra de Marta Floricach. Qui no podrà fer el reportatge fotogràfic tradicional és Pere Masramon, escollit per la Comissió d’Imatge de la festa, que renuncia per motius laborals. El seu lloc l’ocuparà Pierre Radisic, també escollit per la Comissió d’Imatge. 

Nascut l’any 1958, Pierre Radisic viu i treballa a Mataró. Va estudiar fotografia a l’Escola Nacional d’Arts Visuals de La Cambre de Brussel·les. Les seves obres estan presents en moltes col·leccions públiques i en museus. Alguns exemples són: el Musée de l'Elysée a Lausanne, la Casa Europea de la Fotografia a París, el Centro de Fotografia a Santa Cruz de Tenerife, el Museu de Fotografia de Charleroi, la col·lecció Spectrum Sotos de Zaragoza o el Museu Astronòmic a Chicago. 

A Mataró ha exposat al Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, amb l’exposició “The man who fell to earth”, i a La Destil·leria Espai Cultural dins de la mostra Fins a tres-cents. 

Els dies 3 i 4 d’agost la Platja del Callao acollirà una nova edició del cicle Cinema Lliure a la Platja. Quan el sol es pongui es podrà veure les projeccions dels films “Las Niñas, guanyadora de diversos premis Goya (3 d’agost) i la pel·lícula familiar “Mina y el mundo de los sueños” (4 d’agost). Organitzen Ajuntament de Mataró i l’Associació Medusas. Més informació.

El mes de setembre Mataró viurà el naixement d’un nou festival el Posidònia que es farà al Port el cap de setmana del 2 al 5. Organitzat pel segell discogràfic mataroní Microscopi, aquest festival musical ajuntarà al mateix escenari nous talents al costat de músics i cantants ja consolidats. Organitza: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i Microscopi.

També al setembre s’inciarà la segona edició del Maresme Sound, que enguany es traslladarà al Pati de Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró. Amb dates i artistes encara per confirmar, el festival seguirà programant amb l’objectiu de donar a conèixer estils i tendències musicals. Organitza: Dòria Llibres i l’Associació Cultural Aiguamoll Música, amb la col·laboració de la Direcció de Cultura.

Durant la primera quinzena de setembre es farà un gran concert amb artista per confrmar a l’Hospital de Mataró. Amb aquest acte es vol agraïr la gran feina que els sanitaris estan fent durant aquest temps de Pandèmia. Organitza: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

L’estiu cultural mataroní s’acabarà a finals de setembre amb la tercera edició del Panòptic que se celebrarà a La Presó. Aquest és un festival de cinema i arts visuals que mira el món contemporani posant l’accent en el binomi tecnologia-societat. A través de l’audiovisual el Panòptic vols generar reflexió, debat i coneixement entorn del moment de transformació radical que com a societat estem vivint. Organitzen:  Associació Cultural Panòptic i Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Més informació.