Mataró celebrarà els Tres Tombs en dues fases

noticia
Data de la publicació : 21.01.2021

Les restriccions actuals de la COVID 19, que no permeten fer actes de carrer, han obligat a l’organització a modificar la celebració de la festivitat. La tradicional passejada dels carruatges i la benedicció dels animals es realitzarà quan la situació epidemiològica ho permeti. Però la ciutadania no deixarà de commemorar la festa ara a l’hivern i el cap de setmana del 30 i 31 de gener a les pastisseries de la ciutat s’hi podrà trobar el tortell amb forma de ferradura i els aparadors lluiran amb fotografies antigues dels Tres Tombs, del Fons Carreras.

El segon cap de setmana de febrer Mataró celebra els tradicionals Tres Tombs. L’actual situació de pandèmia ha regirat el calendari de la Federació Catalana dels Tres Tombs que engloba tots els municipis i ciutats que commemoren la festivitat de Sant Antoni. Quan la situació sanitària ho permeti els carrers de la ciutat tornaran a acollir els carruatges i els cavalls, així com la benedicció dels animals domèstics.

Abans, però, concretament el darrer cap de setmana de gener, l’Ajuntament de Mataró convida a la ciutadania a mantenir ben viu l’esperit de la festa animant-los a comprar el tortell en forma de ferradura que trobaran a prop d’una trentena a les pastisseries de Mataró: Sauri, Garriga, El Pilar, La Vienesa, Nougat, Dasani, Uñó, Mar, Maica, Núria, Moreneta, Forn del vidre, Avinguda, Mataró, Rosaga, O'Donnell, Schr, Casa Graupera i Fet a mà.

En els aparadors d’aquests establiments s’hi podran veure fotografies antigues dels Tres Tombs a la ciutat del Fons Carreras de l'Arxiu Municipal de Mataró. Tot i que la data exacta no està comprovada, es creu que les fotografies són de la dècada dels anys 40 i 50.

El web Cultura Mataró hi dedica una pàgina especial en la qual es pot veure el mapa amb la ubicació de les diferents pastisseries que hi participen i una selecció d’algunes de les fotografies del Fons Carreras. 

Els Tres Tombs històrics a la televisió

Mataró Audiovisual se suma a la celebració de la festivitat tot recordant alguns dels millors moments de l’acte. El dia 31 de gener oferirà la següent programació: a les 12.30 h trobada nacional dels Tres Tombs de l’any 2013 en el qual Mataró va ser la capital catalana de la festa, acollint el nombre més gran de carruatges i cavalls de la seva història. A les 14.30 h es retransmetrà la trobada del 2016 i a les 14.41 es podrà veure el programa Traç de cultura especial Tres Tombs 2021.