Mataró celebra el Dia Internacional dels Museus amb diferents propostes des de casa

Notícia

noticia
Data de la publicació : 11.05.2020

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus i s’ha celebrat des del 1977. En lloc d’ajornar aquesta celebració que es fa a escala mundial, els seus promotors, l’Internacional Council of Museums (ICOM), han decidit celebrar la cita de manera confinada i en versió digital (no presencial), ateses les circumstàncies ocasionades per la COVID-19.

Tots els museus de Mataró s’han organitzat per oferir una pluralitat d’accions participatives online. Amb el lema “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió” el #DIM2020 té com a objectiu convertir-se en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les nostres comunitats. 

Hi participaran el Museu de Mataró, el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, La Nau Gaudí. Col·lecció Bassat, Mataró Art Contemporani M|A|C|, i la Fundació Iluro, i també hi haurà la complicitat dels mitjans de comunicació locals.

Com a prèvia de la celebració de l’efemèride, des d’avui el Museu de Mataró iniciarà una activitat participativa. Girarà entorn d’una de les activitats més comunes d’aquestes setmanes de confinament a casa: l’hora dels àpats en família. Cada dia i fins al 18 de maig, el Museu de Mataró compartirà una mostra dels elements que conformen les vaixelles que es custodien al seu fons, per descobrir els gustos estètics i costums dels nostres avantpassats. Es convidarà a interactuar amb les publicacions d’elements de les vaixelles curioses que la gent tingui a casa amb l’etiqueta #platsataula.

El mateix 18 de maig es convidarà als ciutadans a fer un exercici de reflexió  i proposar al Museu de Mataró un objecte o una imatge  que sigui representativa del significat de la COVID-19 en les seves vides, des d’una perspectiva personal o de ciutat. Es demanarà compartir-ho a les xarxes amb l’etiqueta #memoriacovidmataro.

L’objectiu és saber quins són els objectes que la ciutadania voldria conservar com a memòria material i immaterial de la pandèmia; testimonis de les empreses que han adaptat la seva producció per atendre les demandes d’aquesta crisi sanitària, dels professionals d’activitats essencials, i també de les diferents propostes culturals i solidàries de qualsevol àmbit que han anat sorgint al llarg d’aquests dies. 

Les propostes rebudes formaran part de la creació d’un fons al Museu de Mataró que es posarà a disposició de la ciutadania  per a  la investigació, la divulgació i futures exposicions al mateix Museu, o altres museus adscrits a les xarxes de museus de Catalunya, de les que el Museu de Mataró en forma part, dins el projecte  #PatrimonisConfinats. 

Per la seva part el  M|A|C| oferirà una sessió en directe al seu canal d’Instragram en el marc del cicle “Parlem d’art contemporani amb Cori Mercadé”. La sessió, que serà destinada al públic familiar i es farà el dia 18 a les 12.30 h, servirà per explicar com els artistes parlen del temps i la durada de les coses i poder interactuar amb els usuaris que hi vulguin participar.

La Nau Gaudí proposa el concurs “Gaudí et posa a prova” per engrescar-te a saber més sobre la figura i obra d’Antoni Gaudí. El 18 de maig llençaran diferents preguntes relacionades amb l’arquitecte català més universal als perfils de Twitter i Facebook de la Nau. Quan les circumstàncies ho permetin, es convidarà a una visita guiada a la Nau Gaudí als qui encertin totes les preguntes. Us convidem a participar-hi des de casa enviant-nos les vostres respostes a l’etiqueta #GaudiEtPosaAProva.

El Museu Arxiu de Santa Maria proposa un tast de l’exposició “El fons fotogràfic Mayol” que té previst presentar a la tardor d’aquest 2020. Consistirà en una selecció de fotografies que Ignasi Mayol i Pasant (1875-1948) va realitzar a principis del segle XX en negatius i positius estereoscòpics. Un treball arxivístic de Cristina Navarro Miguel que ha posat en valor un conjunt de més de 1.300 imatges inèdites de Mataró i els seus entorns, i de llocs turístics de Catalunya, França, Itàlia i Suïssa.

La Casa Coll i Regàs oferirà una visita virtual “Troba els 7 errors”. Es tracta que els seguidors i seguidores trobin 7 explicacions errònies durant la visita, que estarà disponible a tots els canals virtuals de la Casa. Pels usuaris que hagin resolt els 7 errors, es sortejarà una visita guiada a la Casa Coll i Regàs.

A més, al llarg de tota la jornada es farà una selecció dels materials #joemquedoacasa que la Casa Coll i Regàs ha estat elaborant durant el temps de confinament (mandales infantils i dissenys per acolorir, visita virtual de la façana, joc de les Paraules Encadenades i un tast de les seves activitats familiars).

Tota la programació s’agruparà al web culturamataro.cat i es compartirà a les xarxes dels museus mataronins i a @CulturaMataro.

L’activitat compta amb la col·laboració del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, que proposen compartir les activitats amb l’etiqueta #TornaremAlsMuseus

El Dia Internacional dels Museus coincideix sempre amb la Nit dels Museus. Aquesta però ha ajornat la seva cita al 14 de novembre.