Manuel Roig Abad guanya el 13è Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats

noticia
Data de la publicació : 02.12.2020

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, que es repartirà amb el diari Ara. 

El lliurament del Premi Helena Jubany d’enguany s’ha realitzat aquest vestre al plató dels estudis de Mataró Audiovisual, en un acte conduït pel presentador Pep Andreu i que ha comptat amb la presència Xesco Gomar, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que ha clos l’acte encoratjant l’Associació Helena Jubany i Lorente a perseverar en els seus objectius.

D’entre les 45 obres que s’han presentat a la convocatòria d’enguany, el Jurat ha premiat a Anserall, de Manuel Roig Abad, fill de Castelló de la Plana (1976) i veí d’Ibi.

Un tast de l’obra

Sabeu que Anserall és un poblet de Les Valls de Valira, a la comarca de l’Alt Urgell? Voleu deixar-vos atrapar per la bellesa d’un llenguatge col·loquial i per expressions tan dolces com carregar-se’l a la geganta, o se transparentava com si fos una animeta? Us emocionen les històries de l’exili? 

Gaudiu d’aquesta història senzilla i directa, pensada per a ser llegida en veu alta i escoltada vora el foc, com els contes de tota la vida.

Per Lluïsa Esteve    

Biografia de l’autor contada per ell mateix

Manuel Roig Abad (Castelló de la Plana, 1976), mestre de música, diu que escriu d’oïda perquè sempre va dins de la música.

Ha publicat: Despatxeu a la ninyera (recull de contes) i els poemaris Memòries d’un gat verd, Atac de temps, Terra sagrada, Meduses, La nostra casa oberta i Les músiques del món.

Composició del jurat

El jurat ha estat format per Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres i narrador oral, Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Núria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras, Llorenç Soldevila, professor que ha estat de la Universitat de Vic, Maria Ardel de Lete, guanyadora del XII Premi Helena Jubany, M. Àngela Serra, en representació de les biblioteques de Mataró i Joan Jubany i Itxart, com a secretari amb veu però sense vot.

Veredicte del Jurat

D’entre les 45 obres presentades enguany, el Jurat ha decidit atorgar el Premi Helena Jubany a Anserall, entre d’altres perquè la narració transcorre de manera íntegra dins els paràmetres de l’oralitat, perquè es tracta d’un text volgudament col·loquial, que llisca molt bé a través dels diferents registres que s’hi acoblen. El text flueix amb gràcia i amb tota la vitalitat de la llengua en la tria del lèxic; perquè, si bé tracta d’uns fets tràgics, el narrador els conta amb senzillesa, sense angoixa ni èpica, com si formessin part de la quotidianitat i pels tocs d’humor, ironia i tendresa que es van desgranant al llarg del relat, entre d’altres.

El Premi Helena Jubany

L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, l’Ajuntament de Mataró i el diari Ara convoquen cada any aquest premi amb la finalitat de mantenir viu el record d’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres des de tots els angles, i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

Enguany, la vicedirectora de globalització i Cooperació de la Universitat Oberta de Catalunya, Pastora Martínez Samper, ha anunciat durant aquest acte la implicació de la UOC en les futures edicions del Premi Helena Jubany amb l’objectiu comú de fomentar la narració literària, la tradició de la narració curta, la figura del contacontes i el llegat literari de l’Helena Jubany.

L'Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme. Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, i alhora que ampliava la seva formació amb els estudis de Biblioteconomia i Documentació a la UOC. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives. Malauradament l’any 2001 va ser assassinada. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir la seva passió pels llibres i la literatura.