Les Santes 2023 han estat les més accessibles i han registrat una gran participació

noticia
Data de la publicació : 03.08.2023

Les Santes, Festa Major de Mataró, s’ha celebrat amb normalitat i amb un èxit de participació en tots els escenaris i actes programats. La Nit Boja, el Castell de focs i el concert dels mataronins The Tyets i el No n’hi ha prou! són els actes que han aplegat a més ciutadania. La seguretat i la normalitat durant totes les jornades ha estat la tònica dominant i per primera vegada s’han disposat espais accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i diversitat sensorial.

Les Santes 2023 ja han acabat i el balanç provisional és positiu pel que fa al desenvolupament dels actes, i hi ha hagut una gran participació ciutadana.

La Festa Major de Mataró, declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2010, és una de les més importants de Catalunya.

Pel que fa a l’assistència de públic, s’ha registrat un increment respecte l’any passat en la majoria de la programació. La Nit Boja, que celebrava els 40 anys del Desvetllament bellugós, el Castell de focs, amb el posterior concert dels The Tyets, han registrat fins a 25.000 persones en el concert i 35.000 en el Castell de focs. La pluja no va ser dissuasòria perquè milers de persones ballessin al ritme del CotixCoti, la cançó d’aquestes Santes. El No n’hi ha prou! també és un dels actes que aplegat a més ciutadans, de Mataró i d’arreu.

L’Espai familiar ha estat un dels espais amb gran afluència de públic, amb dos escenaris per a espectacles per a tots els públics i edats on les famílies i els més petits l’han gaudit plenament. Els Jardins de l’antic escorxador ha funcionat molt bé pels concerts programats i ha permès un major nombre de públic en aquestes activitats.

Les barres han estat gestionades per entitats de la ciutat, un model que ha funcionat pel que fa a concepte però que cal millorar per donar millor servei al volum de demanda de determinats moments. Pel que fa a la botiga de Les Santes, s’han venut 6.400 samarretes i s'ha exhaurit la majoria del marxandatge que hi havia.

El reforç de la neteja perquè la ciutat estigui neta cada dia després dels actes multitudinaris ha funcionat i ha recollit 15.100 kg de resta, 3.240 kg de vidre, 1.420 kg d’envasos i 3.920 kg d’orgànica.

El web www.lessantes.cat ha registrat un rècord de visites, arribant a les 650.000 (584.000 el 2022 / 186.000 el 2019). Hi ha hagut un total de 111.000 usuaris únics (92.000 el 2022 / 84.200 el 2019) i 40.000 usuaris recorrents, amb una mitjana de 6 pàgines visitades. El 85% de les visites es fan des de dispositius mòbil (igual que el 2022), i la màxima afluència de visites va ser la nit del 25 al 26 de juliol (73.000 visites, 20.222 el 2022).


Accessibilitat i seguretat

Els espais accessibles, instal·lats per primer cop, han afavorit la participació de persones amb diversitat funcional als actes tradicionals de la festa. Un model innovador que ha s’ha valorat molt positivament pels col·lectius usuaris. Ha estat una feina vehiculada per l’Ajuntament i compartida amb les colles institucionals i les entitats de la Taula d’Accessibilitat.

Pel que fa a la seguretat, un dispositiu especial ha treballat durant totes Les Santes per garantir la seguretat ciutadana de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra i amb un reforç a les nits. Precisament la nit del 25 i del 27 de juliol, s’ha utilitzat per primer cop un dron per millorar la identificació d’incidències i adequar la resposta d’una forma immediata i més efectiva. Hi va haver dues incidències: un cas de LGTBIfòbia, derivada al Servei d'Atenció Integral (SAI) i un home ferit, aparentment amb arma blanca, que va ser atès pel SEM al lloc dels fets i traslladat a l'Hospital de Mataró.

La constitució del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), liderat per Protecció Civil, ha vetllat per la seguretat durant els actes més massius i amb pirotècnia com són les nits del 25, 27 i 28 de juliol. També s’ha comptat amb un dispositiu sanitari per oferir assistència mèdica durant la celebració dels actes i s’han format tres hospitals de campanya, situats a l’Escola Pia Santa Anna, al Centre Natació Mataró i Escola Cor de Maria.

Els punts d’assessorament i informació, els punts liles, han atès 3.862 persones en 9 nits que han estat tranquil·les amb l’excepció de dos casos.


La Festa Major de Mataró, declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2010, és una de les més importants de Catalunya. La Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró és l'encarregada de l'organització de la Festa: en fa la programació íntegra, lidera la coordinació amb tots els serveis de l'Ajuntament, treballa conjuntament amb les entitats i associacions que hi participen, gestiona el pressupost, elabora i produeix tota la difusió i fa un seguiment exhaustiu del desenvolupament dels actes durant tots els dies de Les Santes.