Les Santes 2023 amplien la participació i es fan més accessibles

noticia
Data de la publicació : 29.06.2023

Els actes de consuetud vertebraran l’estructura de La Festa Major de Les Santes 2023, que comptarà, amb una destacada aposta per la programació musical de km0. L’ampliació de la participació i la incorporació de millores en l’accessibilitat, són dues de les novetats d’enguany. Pel que fa a escenaris i espais, la festa concentra les activitats i estrena l’espai dels Jardins de l’Escorxador.

La regidora adjunta de Cultura, Heidi Pérez, ha presentat avui, 27 de juny, la programació de la Festa Major de Les Santes 2023. La regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, també ha participat en la roda de premsa per les millores que s’han introduït enguany per fer de Les Santes, una festa més accessible. 


Accessibilitat

En el marc de les jornades de reflexió al voltant de diferents aspectes de Les Santes, l’administració va adquirir el compromís de treballar per fer possible una festa inclusiva i accessible.

L’Ajuntament i les diferents entitats que formen la Taula d’Accessibilitat han treballat en un projecte pioner a Catalunya per a acostar la festa al màxim de persones, perquè tots i totes accedir als actes el màxim nombre de persones, en condicions de confort, seguretat i igualtat. Concretament, es treballarà per a l’accessibilitat sensorial, persones amb trastorn del neurodesenvolupament (TEA; Asperger, TDAH...); i l’accessibilitat física, persones amb mobilitat reduïda.

Amb la complicitat de les comparses institucionals s’empren aquest gran repte que es canalitzarà amb espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda, trams tranquils amb menys música, menys pirotècnia, sense sorpreses i amb explicacions prèvies del que hi passarà, i també els anomenats “espais de la calma”, o de retorn a la normalitat. Aquestes accions es concretaran en els següents actes: la Crida de Festa Major, l’Anada a Ofici i Desfilada, l’Anada a la Residència, la Postal de Gegants i l’Anem a tancar, amb la intenció de fer-les extensives en futures edicions.

L’ampliació de la participació s’ha enfocat amb l’obertura a totes les entitats de la ciutat en la possibilitat d’optar, mitjançant concurs regulat, a la seva implicació activa en elements organitzatius i logístics d’aquest esdeveniment de ciutat com la gestió de les barres de les activitats culturals. També destaca l’incorporació de les entitats de diables de la ciutat a l’Escapada Negra Nit i al Correguspira com a colles convidades; així com la continuïtat a la implicació del comerç local en la venda de la samarreta de Santes o el  manteniment dels tres punts de dispar dels focs artificials del dia 27.


Actes de cultura popular i de consuetud

La programació de consuetud s’iniciarà el dimecres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena i la Proclama. L’estrenador d’enguany serà el mossèn Robert Baró i Cabrera, qui parlarà d’una destacada efemèride d’enguany, els 175 anys de la Missa de Les Santes. Tot seguit, l’Herald proclamarà a la ciutat que a Mataró se celebrarà la Festa Major en honor a Les Santes Juliana i Semproniana.

Però enguany tenim una altra efemèride destacada: fa 40 anys que es va començar a celebrar el Desvetllament Bellugós la nit del 25 de juliol amb la Família Robafaves ballant amb la ciutadania al ritme d’El Bequetero. Per commemorar aquest aniversari s’instal·laran 15 panots de corten de 60 x 40 cm que s’instal·laran des de davant de l’Ajuntament, lloc d’inici de l’acte, fins a l’espai on s’acaba el Desvetllament i la Família Robafaves fa fondo, a la plaça de Santa Anna.

El dia 22 a la tarda la plaça de Santa Anna tornarà a viure una gran actuació castellera amb la participació de tres de les grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. La diada castellera no se celebrarà com és tradició el diumenge abans de la diada de Les Santes, per la coincidència amb les eleccions generals. L’Encesa també es veu afectada per la convocatòria d’eleccions i passa a celebrar-se el mateix dissabte 22 de juliol a les 21 h. El Ball de Diables de Mataró convida la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, un seguici festiu que a través del foc, la música i elements de l’imaginari festiu escenifica la victòria d’ aquesta població a la plaga que a final del segle XIX va arrasar les vinyes del Penedès.

El dia 24 serà el torn de la Gegantada que recorrerà diversos carrers de la ciutat amb el lluïment de gegants i nans d’escoles, entitats i col·lectius de la ciutat i de la Família Robafaves. 

El dia 25 el tradicional concert de l’Agrupació Musical del Maresme es trasllada al nou espai dels Jardins de l’Escorxador. A continuació les Colles insitucionals es dirigiran Cap a la Crida a l’Ajuntament. L’Alcalde farà la Crida a la festa major adreçada a tots els mataronins i mataronines. La Crida es podrà seguir com sempre en una pantalla que enguany, a causa de les afectacions de les obres del carrer Sant Josep, es situarà a la plaça de Santa Anna. 

Com cada any, a les 23.30h la Família Robafaves iniciarà el Desvetllament Bellugós, ballant al ritme del Bequetero fins a la Plaça Santa Anna. Allà, el grup de música tradicional La Cosina serà el protagonista de la Convidada de la Família Robafaves.

Seguidament l’Escapada a Negra Nit, omplirà els carrers de la ciutat amb el foc de Les Diablesses, la Momerota i el Drac acompanyats de diferents colles de foc d’arreu del país: els Diables de La Llàntia i els Diables Atabalats de Cerdanyola de Mataró, els Diables de Tordera, els Diables Mansuets de Vilassar de Mar, els Diables banyuts de Llavaneres, La Serrallenca (Víbria de Tarragona) i la Lloba de la Madella de Bigues i Riells.

La nit no acabarà com és tradició amb la Ruixada, que s’anul·la amb motiu de la sequera. En el seu lloc al Parc Central vell hi haurà la música de l’Orquestra Gira-sol, amb l’espectacle “Fins que surti el sol”.

El dia 26 juliol a la tarda es replicarà el format de la Nit Boja per als més petits el De Parranda i la Convidadeta amb el concert de Sardines en llauna. En el Correguspira les colles infantis de foc han convidat l’acompanyament dels Diables de la Llàntia, els Diablons de Mataró, els Diablons de Mar i Gafarronet de Premià de Mar i el Griu i Grifons de Sant Andreu del Palomar

El 27 de juliol comptarà amb l’estructura tradicional del dia de les santes patrones iniciant-se amb les tradicionals Matinades des de diferents punts de la ciutat, a continuació l’Anada a Ofici, la Desfilada i la Passada i acabarà amb el tradicional Castell de focs que, davant la bona acollida de l’any passat, es dispararà des de tres punts per tal d’arribar al màxim de gent possible: el Passeig Marítim i els barris de Cerdanyola i Vista Alegre.

El dia 28 de juliol es farà la recepció oficial de les Julianes i Sempronianes i l’Anada a la Residència amb totes les figures institucionals. El recorregut, però, serà a la inversa, a conseqüència de les obres del Carrer de Sant Josep. A la Postal de Gegants d’enguany la Família Robafaves rebrà el 28 de juliol els Gegants de Manacor i el Ball de Dracs comptarà amb la participació dels Dracs de la Bisbal de l’Empordà. El 28 finalitzarà, com és tradició, amb el No n’hi ha prou.

Per acabar, el dia 29 al matí es realitzarà el Vermut de bastons, i a la tarda l’Enfigura’t permetrà als ciutadans ser portadors de les figures institucionals per uns instants. L’Anem a tancar posarà punt i final als actes de consuetud, amb la cercavila fins a Can Marfà.

La nit del 29 de juliol, abans de la Tronada, a la plaça de l’Ajuntament es farà “La carretillada”, un nou acte de foc a càrrec del Ball de Diables de Mataró. 


La programació musical

Les Santes tornaran a oferir un ampli ventall de propostes musicals, d’estils diversos, amb la intenció d’arribar a tota mena de públic. Es podrà gaudir d’una quarantena de conjunts musicals, tant de Mataró com d’altres punts del país.

El front marítim tornarà a ser un dels punts claus dels concerts de la Festa Major amb un gran escenari ubicat a la platja del Varador, al costat del Centre de Natació Mataró (Escenari Espigó). Aquí hi tocaran els mataronins la nit del 27, després dels focs, The Tyets, autèntic fenomen musical després de l’edició del seu nou disc.

En aquest mateix escenari hi sonarà les havaneres dels grups Boira i Mar Endins, i els Gospelsons (24), l’Orquestra de Mataró (22), la Big Band jazz del Maresme (26) i l’Agrupació Musical del Maresme amb els Barcelona Gospel Messengers (29). També acollirà la Festa a la Platja de la nit del 25 de juliol, que enguany comptarà amb tres discjòqueis femenines, DJ Enka, DJ Jackie·D i Chica B DJ, i que allargaran la festa fins a les 6h.

El dissabte 22 se celebrarà la 10a edició de Les Dissantes, que torna a la seva ubicació original, el Parc Central vell. La festa solidària que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà 15 hores d’activitat i més de vuit hores de música amb El Pony Pisador com a cap de cartell, els mataronins Boom Boom Fighters & Cookah P, els maresmencs Sabana i el grup de versions Angangas. Les Dissantes començaran ja a les 11 h amb els jocs d’en Santi,  a les 19.30 h es farà la festa d’aniversari d’en Santi   i a les 20.30 h serà el torn de la tradicional flashmoob amb la nova cançó de la festa escrita per Boom Boom Fighters & Cookah P. Durant tota la jornada hi haurà un mercat social i food trucks.

El Parc Central vell serà un altre dels escenaris amb gran capacitat i és on s’hi farà el concert de l’Orquestra Gira – sol (25), la Revetlla de Festa Major amb Hotel Cochambre, Les que faltaband i The Aguateques (26)), els Requisits de Festa Major amb La Principal de la Bisbal (28), el concert de Festa Major amb La Selvatana i l’Espetec Final amb La Selvatana i La Tribut FM (29).

El nou espai dels Jardins de l’Escorxador acollirà el tradicional Concert de Banda de l’Agrupació Musical del Maresme (25) i els concerts de les corals mataronines La Nota (23) i el Cor Madrigalista de Mataró (26). També s’hi farà el concert de Barram el dia 26 amb l’Orquestrina Trama.

Els Capgrossos de Mataró, després del darrer assaig del dia 21, organitzen el concert de castells amb Figa Flawas i Dj Lin.


Programació familiar i altres

El Nou Parc Central tornarà a ser el lloc ideal per gaudir dels espectacles en família, amb l’Espai Familiar. Del 25 al 29 de juliol durant tota la tarda hi haurà espai de jocs, sessions de l’Empedrat de Contes de les Biblioteques de Mataró, espai de dibuix i pintura i jocs de taula. A les 19 h hi haurà espectacles més festius i per a tots els públics, de diferents disciplines com el teatre, circ, la música i dansa. Mentre que a les 21 h hi haurà les propostes adreçades a un públic més jove. Hi actuaran els mataronins Joan Català i la companyia Mur, i també artistes i companyies premiades en diferents festivals com ara les companyies Anna Confetti, Manolo Alcántara, Mayte Guevara, Tomeu Amer i José Luís Redondo –residents a Mataró -, Cicharron, Jordi Farrés de la cia Farrés Brothers, Lamajara i La producció de les cases de la musica Las Clika.

El 24 de juliol a les 21 h a la Plaça de Santa Anna es projectarà el “No n’hi ha prou”, un documental sobre Les Santes i diferents festes majors de Catalunya que ha produït tvmataró i La Xarxa, amb l’execució de Clack i el suport de Cultura. El documental vol explicar què és la Festa Major de Mataró en l’actualitat, com s’ha recuperat després de la pandèmia i com encaixa dins les grans festes majors de Catalunya com la Patum, la Mercè o Santa Tecla.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró tornarà a ser present a la Festa Major oferint tres hores del conte molt especials plenes de màgia a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas.

La Presó acollirà dues exposicions: la mostra fotogràfica de Les Santes 2022, “Les Santes en color”, a càrrec de Jaume Quílez, i “El punt muntable” de Carla Aledo, autora del cartell de Les Santes 2023, en la qual es mostra el procés de treball. Les dues es podran veure de l’1 de juliol al 3 de setembre.

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclourà informació i documentació sobre la festa.