Les biblioteques de Mataró programen més d’un centenar d’activitats en el segon trimestre de l’any

noticia
Data de la publicació : 05.04.2024

La programació d'activitats es basa en la lectura, la paraula, l’experimentació i l’aprenentatge, i estan adreçades a totes les franges d’edat

Les Biblioteques de Mataró ofereixen aquest trimestre una àmplia programació d’activitats com clubs de lectura, xerrades, tertúlies, tallers, espectacles literaris, formacions digitals, hores del conte, jocs de taula, laboratoris de lectura i BiblioLabs,  entre d’altres. Les activitats són gratuïtes, d’accés lliure i aforament limitat, excepte en alguns casos en els quals cal inscripció prèvia.

Pel que fa a les activitats vinculades amb la narració hi ha un ampli ventall de propostes com ‘L’hora del conte’ o ‘La petita hora del conte’ en les quals els infants podran descobrir el món a través de la paraula, la música, el joc i el gest.

El programa  de les biblioteques per aquesta primavera també especial incidència en el foment de la lectura entre tots els públics i per aconseguir- les biblioteques oferiran un ampli ventall de clubs de lectura (en els quals els participants compartiran experiències, punts de vista i impressions sobre un llibre); un repte de lectura  i, com a novetat aquest trimestre, es realitzarà el cicle de trobades “Converses amb...” on es fomenta el contacte de lectors de diferents edats amb els autors, traductors i il·lustradors literaris. Els joves podran conversar amb l’escriptora Anna Manso que presentarà el  7 de juny a la biblioteca Pompeu Fabra, ‘Una noia N.O.R.M.A.L’ mentre que les propostes adreçades al públic adult seran el 10 d’abril a la biblioteca Popular on l’escriptora Cristina Garcia Molina parlarà del seu llibre ‘Els irredempts’, guardonat amb el Premi Llibreter 2023; i el 18 de juny a la biblioteca Antoni Comas  on hi haurà una trobada amb la traductora mataronina Marta Pera per aprofundir en la figura de la gran narradora contemporània Katherine Mansfield.

Foment de la creativitat i l’aprenentatge experimental
El foment de la creativitat, un altre dels aspectes que es posa en valor en les biblioteques de la ciutat, s’aconsegueix a través dels ‘Laboratoris de lectura’, una experiència literària en la qual es convida els infants i les seves famílies a crear i experimentar al voltant de la lectura i el plaer de llegir i que permet acostar-se als llibres des de punts de vista diferents. La Pompeu Fabra convidarà a repensar la nostra ciutat amb  ‘Una ciutat imaginada’; la Biblioteca Popular proposarà que ens transformem en dissenyadors de moda amb ‘L’armari de l’Olívia’ i la biblioteca Antoni Comas ens convertirà en científics per observar, classificar i descriure animals i plantes en ‘Naturalistes.

A més, les Biblioteques de Mataró oferiran diversos espais on poder descobrir jocs i jocs de taula dirigits a infants menors de 3 anys, a públic familiar i a joves. Com a novetat aquest trimestre, els dissabtes 6 i 20 d’abril i el 4 de maig tindrà lloc una jornada de videojocs en família on pares i fills podran jugar de manera compartida i descobrir a cada sessió un videojoc diferent.

L’aprenentatge experimentant es podrà fer amb el programa BiblioLab en el qual es desenvolupa i dona suport a diferents accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i les metodologies innovadores i creatives.  La construcció de criatures i artefactes fantàstics amb cartró, descobrir l’energia elèctrica o una simulació de terratrèmols amb Lego, són algunes de les propostes per als infants, mentre que els joves podran experimentar amb la robòtica, l’electrònica i la impressió en 3D.

A la biblioteca Pompeu Fabra i dins l’espai  d’experimentació Espai crea)acció   cada segon dijous de mes  s’hi farà ‘Joves en joc(s): un club d’exploració’ en el qual a més de jugar els joves es reuneixen per descobrir i provar jocs nous i parlar-ne una estona. I els divendres a la tarda en el marc de ‘Joves en joc’ es proposarà una selecció de videojocs perquè gaudeixin jugant i experimentant des de diferents àmbits temàtics. 

La programació de les biblioteques també compta amb espectacles íntims en els quals la literatura es combina amb les arts escèniques, la música i la dansa, i on la màgia de la paraula esdevé la protagonista. L’espectacle de dansa “Que et fessis vella tu.../sí que em faria escopir sang” el dia 18 d’abril a la biblioteca Popular o “Tres guinees de xocolata o Virginia i la pau” al 16 de maig a la biblioteca Pompeu Fabra, són les propostes per aquest trimestre.

Altres propostes destacades per aquest trimestre són, les dues xerrades del cicle Altresveus on es tractarà l’àmbit temàtic “salut mental i adolescència” els dies 23 i 30 de maig i el projecte escriure cinema, un taller de crítica cinematogràfica a càrrec de Mariona Borrull els dissabtes 20 i 27 d’abril i 4 i 11 de maig. 

Podeu consultar tota informació, i confirmar calendari i horaris, teniu tota la informació al web de les biblioteques