Les arts visuals i sonores i el cinema reflexiu sobre la tecnologia digital centren els festivals LAVS i Panòptic

noticia
Data de la publicació : 30.04.2024

La regidora de cultura Heidi Pérez i els organitzadors dels dos festivals han presentat aquest matí en roda de premsa les edicions d’enguany d’aquests dos projectes residents del M|A|C - Mataró Art Contemporani. 

LAVS/ / Laboratori d'Art Visual i Sonor és una proposta multidisciplinària que té com a objectiu oferir als creadors visuals i sonors un espai on poder mostrar la seva obra 

El fil conductor del festival és la relació entre la imatge i el so des de diferents corrents artístics com ara les projeccions, el vídeo mapping, les videocreacions, les instal·lacions, les obres interactives o performances, tot barrejat amb experimentació sonora majoritàriament realitzada de manera sintètica. 

El Festival LAVS, que tindrà lloc des del 10 fins al 19 de maig, és un projecte resident del M|A|C, iniciativa de Raül Sala, Israel Parra i Òscar Fernández de l’Associació Aiguamoll Música, amb producció del M|A|C.

Hi haurà actuacions de música electrònica de diversos artistes com Dj Cyberia, Hari Hari, NZ9, Dj2bi, ThëmBlapo, Catalina ProductionsEspinoza Espinoza, Duna ËdenSkelemMistermiLes exposicions que es faran seran instal·lacions dels artistes KonectPixelNoise, Nab3 i BAU. 

El Festival LAVS es proposa reforçar la interacció entre els artistes, les seves obres i el públic. Per això es programaran visites guiades de les obres en exposició en les que els mateixos artistes podran apropar el seu treball al públic assistent. A més els organitzadors de l’esdeveniment programaran tallers i conferències per a totes aquelles persones, siguin artistes o no, que es vulguin iniciar en alguna disciplina relacionada amb el món visual i sonor. 

El LAVS és una iniciativa de promotors i artistes locals de Mataró i està produïda per l’Ajuntament de Mataró a través del M|A|C Mataró Art Contemporani. En la seva organització també hi col·laboren altres institucions públiques i empreses privades com la Casa de la Música de Mataró, Estudio Vibbra, Fundació Unió de Cooperadors, I, TecnoCampus Mataró, Hotel Atenea Port, KumbutxaTenbei Concept i VRNRG. 


Festival Panòptic 
El Panòptic és un festival de cinema i arts visuals amb una visió crítica sobre l’impacte de la digitalització i les noves tecnologies en les societats contemporànies. Nascut el 2018, l’edició d’enguany es celebrarà des del 29 de maig fins al 2 de juny, i està dedicat a les tensions que hi ha entre l’espai digital i el treball.  

 Com en els darrers anys la seu serà el M|A|C a l’antiga Presó de Mataró, el Cafè Nou i enguany s’afegeix el Foment Mataroní com a nou espai, reivindicant l’última sala de cinema que queda al centre de Mataró, un espai centenari i únic. 

L’exposició d’arts visuals, que cada any es fa en el marc del festival, aquest any porta per títol La fàbrica transparent i es centra en el món dels videjocs. La mostra està comissariada per l’artista mataroní, Marc Villanuevai ha generat una proposta que inclourà obra de Marta Azparren, Raquel Friera i Roc Parés. A més de ser comissari, Marc Villanueva també participa en la mostra amb la projecció d’un vídeo de 15 minuts que porta per nom “Quan sortim de l’institut s’encenen els llums”, en la qual alumnes de l’Institut Maria Espinalt de Barcelona narren les seves experiències com a ‘treballadors’ de l’univers virtual dels videojocs, on cada dia entren quan surten de classe. Rere una aparença de llibertat i fantasia, els videojocs amaguen rutines, encàrrecs, treballs repetitius i situacions d’espera, que no són gaire diferents de les dinàmiques pròpies del dia a dia laboral.  La seva perspectiva fa totalment ambigua la diferència entre jugar i treballar, i ens revela l’existència de lògiques capitalistes profundes en la digitalització del temps d’oci. 

Com a novetat s’inicia el Panòptic PRO, un espai dedicat als professionals de la cultura i l’audiovisual de Mataró per fer xarxa i conèixer altres experiències i projectes. També s’inicia el projecte educatiu amb una sessió gratuïta per instituts el divendres 31 de maig al Foment. 

No faltaran les projeccions de cinema que ja són marca del Festival al Pati de la Presó: una performance de muntatge audiovisual el dijous 30 i la Secció Oficial de Curtmetratges el divendres 31. El dissabte també es programaran dues produccions catalanes que han passat per grans festivals al Cafè Nou: Robot Dreams i Historia de Pastores. 

El festival col·laborarà amb organitzacions mataronines com el Bar del Cafè Nou, que acull una sessió de PD Bingos dissabte 1 per celebrar la Festa Panòptic i entregar els premis. També col·laborel segell Aiguamoll Records, que programa el Vermut Electrònic del diumenge 2 per tancar el festival.  

 Podeu consultar tota la programació del festival al web festivalpanoptic.com