LAVS, el festival d'art i música avançada de Mataró, celebra la seva edició més ambiciosa i virtual

noticia
Data de la publicació : 28.03.2022

Mataró acull per tercer any consecutiu un dels festivals més disruptius del panorama cultural català. El format híbrid de l'esdeveniment permetrà seguir les seves activitats al metavers des de qualsevol lloc del món.

LAVS / Laboratori d'Art Visual i Sonor, projecte resident del M|A|C Mataró Art Contemporani, celebrarà la tercera edició entre els dies 1 i 10 d'abril a Mataró. El festival, que s'ubicarà a l’antiga presó de la ciutat, la nova seu del M|A|C, té com a fil conductor la relació entre la imatge i el so des de diferents corrents artístics: projeccions, vídeo mapping, vídeo creacions, instal·lacions, obres interactives o performances, barrejades amb experimentació sonora realitzada de manera sintètica. LAVS també aprofundeix en les noves tecnologies com a forma d'art contemporani, com ara els videojocs, la programació, la realitat virtual o la robòtica.

Les exposicions i l’art en directe són els grans protagonistes del LAVS. El públic pot assistir a sessions de creació d’obres artístiques en temps real, com ara vídeo mapping o directes d’electrònica, on els artistes proposen peces úniques i irrepetibles. També es podran visitar exposicions de videoart i obres interactives a les instal·lacions del festival.

Art immersiu, reactiu i generatiu
 

 Peces immersives, reactives i generatives d’artistes nacionals i internacionals ompliran les sales de la Presó de Mataró, tot explorant la relació entre les noves tecnologies i l’art interactiu. Joves creadors locals formats al Tecnocampus, el parc tecnològic de la ciutat, compartiran espai amb artistes internacionals com Mohsen Hazrati, que presentarà un projecte artístic interactiu creat a l’institut d’art i cultura Espronceda i NUBIA (NFT Universe in Blockchain for International Artists). 

 Un altre dels objectius del festival és reforçar la interacció entre els artistes, les obres i el públic. Per això es programaran tallers, taules rodones i conferències per a qualsevol persona interessada en disciplines artístiques relacionades amb el món visual i sonor. 

 El festival també celebrarà LAVS Kids, una jornada pensada com a espai familiar perquè grans i petits puguin gaudir de la cultura d'una manera diferent, a través de tallers i instal·lacions reactives, videojocs, realitat virtual, vídeo o música. Per exemple, Mónica Rikic, artista electrònica i programadora creativa guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2021, dirigirà un taller infantil per a la creació col·laborativa d'una escultura sonora.

 De la presó de Mataró al metavers
 La tercera edició del LAVS es podrà seguir en streaming en obert a través de Twitch, i també tindrà la seva rèplica al metavers. Així, es podrà assistir al LAVS i participar en les seves activitats des de Sansar, la xarxa social de realitat virtual desenvolupada per Second Life. L’espai de VR del festival ha estat dissenyat per l’estudi d’arquitectura digital Post-Norm de Nova York, en conveni amb l´empresa de realitat virtual VRNRG. Aquesta experiència de realitat virtual també es podrà visitar a la botiga Goufone de Mataró des del 25 de març.

 La música electrònica més experimental

Fins a catorze artistes del circuit electrònic nacional i internacional presentaran les seves propostes de música experimental al festival LAVS, en concerts en directe que es programaran al llarg de les diferents jornades: Miguel Souto, Iou3r, Balago, Bambooh, Marc Nürel, Linalab, Turbulent, QBRNTHSS, Surolla, The Sickbeat, Dj Sher, iLLRa musiqein, Dune Ëden i Cine Núria.

 Tecnologia, cultura, gastronomia i comerç

Mataró s'està posicionant entre les principals destinacions turístiques de proximitat gràcies a una oferta comercial i gastronòmica a l'alça i una aposta per la promoció de les noves tecnologies a través de la cultura i la formació. En aquest context, el festival LAVS havia d'ubicar-se en un edifici històric protegit com a bé cultural d'interès nacional, La Presó de Mataró, l'antiga presó de la ciutat. Projectada per Elies Rogent Amat i d'estil historicista, va ser el primer edifici civil d'Espanya que va utilitzar un sistema panòptic. Actualment, és la seu del M | A | C, Mataró Art Contemporani.

 El LAVS és una iniciativa de promotors i artistes locals de Mataró i està produïda per l’Ajuntament de Mataró a través del M|A|C Mataró Art Contemporani i Visit Mataró. En la seva organització també hi col·laboren altres institucions públiques i empreses privades: entitat que promociona la ciutat, la Casa de la Música, el parc tecnològic Tecnocampus, l'operadora de telecomunicacions Goufone, l'Hotel Atenea Port, NEM Negoci Empresa Mataró, Virtual Reality Energy, Espronceda Institut of Art & Culture, la productora VIbbra, Kombutxa, Tenbei Concept i Aiguamoll Música.