L'Aula de Teatre participa en la commemoració de la proclamació de la Segona República

El diumenge 16 d'abril hi haurà diversos actes

noticia
Data de la publicació : 12.04.2023

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República, que posava fi a la monarquia d’Alfons XIII i als diferents governs conservadors i dictatorials que es van succeir durant el seu regnat. El triomf electoral dels partits republicans i d’esquerres a les eleccions municipals del 12 d’abril d’aquell any van provocar la renúncia del monarca i la proclamació de la República. 

El nou govern republicà va voler portar a la pràctica la utopia de la igualtat de la tradició republicana (llibertat, igualtat i fraternitat) i va aplicar polítiques progressistes per modernitzar el país i solucionar els problemes socials, polítics i econòmics. Aquestes polítiques van quedar troncades pel cop d’estat militar del juliol de 1936, per l’esclat de la Guerra Civil i per la victòria franquista el 1939. 

El Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i el consistori mataroní han impulsat un conjunt d’actes per reivindicar la memòria de l’etapa republicana i per homenatjar els homes i les dones que van lluitar per assolir uns ideals de justícia i igualtat. 

El divendres 14 d’abril a les 9.30 h es farà un acte d’homenatge al monument de les Brigades Internacionals (Pl. de Rafael Casanovas), amb la col·locació d’una bandera republicana. 

El diumenge 16 d’abril, es durà a terme un itinerari pel Cementiri dels Caputxins amb diferents parades per fer ofrenes florals en record dels soldats republicans i brigadistes internacionals enterrats a les fosses; de l’anarcosindicalista i cooperativista Joan Peiró, i de les víctimes del franquisme. L’itinerari començarà a les 10.30 h al Monument als Brigadistes Internacionals, situat a prop de l’entrada nord del cementiri (Camí dels Caputxins), amb un parlament a càrrec de Josep Xaubet, del Grup d’Historiadors Jaume Compte. 

A les 11.15 h hi haurà un parlament davant de la tomba de Joan Peiró, a càrrec d’un membre de la Comissió Peiró. 

A continuació, tindrà lloc una lectura dramatitzada de l’obra El clot, d’Antonio Morcillo. L’obra és fruit del treball dut a terme per l’alumnat i el professorat de l’Aula de Teatre de l’Ajuntament de Mataró. 

Com a cloenda, a les 12.30 h, tindrà lloc l’ofrena floral i parlament a càrrec de la historiadora Margarida Colomer, davant del monument a les víctimes de la repressió franquista (Av. d’Amèrica - Pg. Cabanelles). 

L’acte comptarà amb l’acompanyament musical del grup Sa Trumfa Des Godai.