L’artista Alex Reynolds, guanyadora del Premi de Videocreació, inaugura la peça guardonada “Billie y Nilo” al M|A|C

noticia
Data de la publicació : 27.10.2022

El projecte “Billie y Nilo” de l’Artista Alex Reynolds, guanyador de la 8a edició del Premi de Videocreació, s’inaugurarà aquest dissabte 29 d’octubre a les 12 h al M|A|C Mataró Art Contemporani en el marc del Festival LOOP. La peça es presentarà en l’exposició que porta per títol  “Tímpano, ruido, pan” a l’antiga presó de Mataró que des del gener és la nova seu del centre M|A|C Mataró Art Contemporani.

El premi consisteix en la coproducció d’una obra de videocreació entre els Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.


«Billie y Nilo» d’Alex Reynolds

Reynolds parteix de la idea que una pel·lícula és sempre diverses pel·lícules a la vegada. Té un segon estrat. Per una banda hi ha la història que s’explica i per l’altra, un document de les persones, del lloc i de l’atmosfera que genera aquesta ficció. Les pel·lícules reflecteixen les decisions de l’autor, però alhora són el registre d’un moment en la vida de les persones i del paisatge posats al servei del relat. En comptes de treballar pel relat és el relat el que posa a treballar els elements que conformen la pel·lícula. Reynolds s’interessa justament per aquest subtext del document fílmic.

A Billie y Nilo, Reynolds es preguntaa través del retrat d’un infant i la seva relació amb els adults, què passaria si es revertís la relació entre adult i nen i fos l’adult qui depengués de l’infant essent aquest últim qui tingués el control i el coneixement del món.


Alex Reynolds (Bilbao, 1978)

És artista i cineasta. Va cursar els seus estudis en Belles arts a la Central Saint Martins de Londres i actualment viu i treballa a Brussel·les. La seva obra opera a través de múltiples registres i formats, centrada en la imatge en moviment i la performance, tot i que també ha treballat amb instal·lacions, textos i fotografia. Els seus films eviten la distinció entre l’anàlisi de codis cinematogràfics estructuralistes i el cinema narratiu. 

L’obra de Reynolds es nodreix del llegat del cinema experimental i conceptual i genera reflexions sobre la intimitat, la mirada i la comunicació, i convida al públic a qüestionar de manera activa el seu rol d’espectador.

La seva obra s’ha exposat, entre d’altres, al Museu Guggenheim Bilbao, Index Foundation (Estocolm), Hollybush Gardens (Londres), Centre d’Art la Panera (Lleida), FRAC Lorraine (Metz), Museum M (Lovaina), Galeria Estrany-de la Mota (Barcelona), La Capella (Barcelona), Galería Marta Cervera (Madrid), Tabakalera (Donostia/San Sebastián), CA2M (Madrid), Syndicate (Colònia), Bonniers Konsthall (Estocolm), Fundació Joan Miró (Barcelona). Les seves pel·lícules s’han projectat a cinemes i festivals com el BFI London Film Festival, Curtocircuito, Documenta Madrid, FIDMarseille, Rencontres Internationales, Aesthetica Film Festival (York, Regne Unit) o Cinematek (Brusseles). La seva obra forma part del Museu Guggenheim Bilbao, el Museu de Valls, l’Statens Musikverk i el CA2M Centro de Arte Dos de Mayo. Va ser becada per l’Akademie Schloss Solitude (2013), Fundación Botín (2016) i Fundació “la Caixa” (2020). Actualment és professora convidada a la KASK de Gant i membre del grup d’investigació Social Acoustics/Communities in Movement.


8a Edició del Premi de Videocreació: Coproducció dels Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, Santa Mònica, el Departament de Cultura i LOOP Barcelona

El Premi de Videocreació té com a propòsit promoure el treball d'artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en el procés de creació en el món de les Arts Visuals. Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d’un projecte en l'àmbit de les arts contemporànies que incorpori el vídeo com a element únic o parcial en el conjunt de la proposta. L’objectiu és formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, incrementant la visibilitat en el territori i la presència internacional.


Els Centres Territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya

Els vuit Centres territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya són: ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies, VicFabra i Coats:Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de CreacióCentre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de LlobregatCentre d’Art la Panera, LleidaM|A|C Mataró Art ContemporaniBòlit. Centre d’Art Contemporani, GironaLo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'EbreMèdol- Centre d'Arts contemporànies de Tarragona.

Aquests centres d’arts visuals tenen com a objectiu facilitar l’accés de les arts visuals a la ciutadania i fomentar l’educació i la dinamització de les pràctiques artístiques contemporànies.