
Data de la publicació : 08.05.2025
Durant els mesos de maig i juny els alumnes de primària i secundària de la ciutat participaran en sis projectes formatius artístics comunitaris: Cantània, Mapadeball, Mostra de Teatre a les Escoles i Instituts, La Clika i els Tallers de l’Aula de Teatre.
El primer projecte que trepitjarà l’escenari del Teatre Monumental serà el “La Clika” un projecte impulsat per les Cases de la Música que pretén generar afició per la música, apropar les arts en viu a les escoles i treballar valors universals com la solidaritat, la comunitat o la diversitat. Del 9 a l’11 de maig es faran cinc concerts amb la participació d’un total de 1.078 alumnes de 24 escoles que cantaran amb la banda La Clika en directe.
De 14 al 18 de maig el Teatre Monumental s’omplirà de color i música amb una nova edició de Cantània. Més de 1.300 alumnes de 5è de primària de 31 escoles de Mataró i Argentona participen en aquesta cantata amb composició de Xavier Pastrana i dramatúrgia de Llúcia Ramis. Cantània és un projecte musical i educatiu organitzat i dissenyat per l’Auditori de Barcelona i que es presenta a Mataró des del 2004. La cantata es treballa durant tot l’any a les aules i els alumnes ho presenten conjuntament amb l’acompanyament de músics i director de cor de l’Auditori de Barcelona.
El que ja ha començat i acabarà el 13 de maig és la 15a edició de la Mostra de Teatre a les Escoles, un projecte organitzat conjuntament pels Serveis d’Ensenyament i Cultura de l’Ajuntament de Mataró, amb la coordinació de l’equip pedagògic de l’Aula de Teatre. Hi ha participen 450 alumnes de les escoles Maria Mercè Marçal, Germanes Bertomeu, Camí del Mig, Rocafonda, Torre Llauder, Cor de Maria, Salesians, Joan Coromines, Balmes i Cirera i es representa al Foment Mataroní.
El mes d'abril es van celebrar dos projectes més amb alumnat mataroní: Mapadeball i el Torneig de dramatúrgia. Mapadeball un projecte del Mercat de les Flors, amb la col·laboració de la Xarxa Transversal va agrupar 125 alumnes dels instituts Laia l'Arquera, Damià Campeny, Puig i Cadafalch, Alexandre Satorras, Thos i Codina, l'institut-escola Àngela Bransuela i del Centre d'Educació Especial Les Aigües, ballant junts al Teatre Monumental.
Els alumnes de batxillerat de música i arts escèniques de IES Laia l'Arquera de Mataró van participar a la gran final del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts. El projecte és una activitat co-organitzada amb la Xarxa Transversal i té per objectiu oferir una visió panoràmica de la creació d’una obra de teatre. A més dels estudiants de Mataró, el Torneig va reunir alumnes de Figueres, Olot, Reus, Sant Cugat, Vilanova i la Geltrú i Granollers.
25 anys de Mostra de Teatre als Instituts
Enguany la Mostra de Teatre als Instituts està de celebració ja que arriba a l’edició número 25. Aquesta és una experiència pionera a Catalunya, que va néixer el curs 2000-2001 a partir de la necessitat d’una professora de l’Institut Thos i Codina per ensenyar català a l’alumnat nouvingut.
L’Aula de Teatre va donar suport pedagògic a la iniciativa i, veient les competències que implicava aquell treball, des de Cultura es va proposar mostrar aquesta feina al Teatre Monumental a final de curs. A partir d’aleshores, el projecte va anar creixent progressivament amb la demanda dels altres instituts, fins a arribar al moment actual, en què hi participen tots els instituts públics de la ciutat de Mataró.
Els centres participants treballen una temàtica conjunta que es decideix de forma consensuada a partir de les propostes dissenyades pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i compten amb l’assessorament de l’equip pedagògic de l’Aula de Teatre. La formació s’amplia a través de la figura de l’assessor teatral, una persona de relleu en l’àmbit de les arts escèniques que complementa la formació tant als docents com als alumnes
Un total de 130 alumnes dels instituts Puig i Cadafalch, Thos i Codina, Alexandre Satorras, Damià Campeny, Laia l'Arquera i Cinc Sènies, els instituts escola Àngela Bransuela i Mar Mediterrània i el Centre d'Educació Especial Les Aigües. Actuaran els dies 22 i 23 de maig. S’han recuperat dramatúrgies d’altres edicions de la Mostra com les de l’Helena Tornero, Pere Anglas, Enric Domingo i Núria Parera que tracten temes tan diversos com l'emigració, el racisme, els reptes del futur, la igualtat d'oportunitats, les rebel·lions, la pobresa, la por o l'amor.
Per celebrar els 25 anys es vol homenatjar les professores pioneres que van apostar per aquest projecte innovador. Al llarg d’aquest temps, han passat pel projecte al voltant de 2.000 alumnes, 200 docents i pedagogs teatrals, així com diferents especialistes en arts escèniques que hi participen cada any.
Tallers de l’Aula
Del 25 de maig al 19 de juny més de 300 alumnes de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró mostraran tot el treball fet durant el curs, escenificant diferents peces d’espectacles als Tallers de l’Aula. El Teatre del Cafè Nou serà l’escenari principal dels espectacles, però els alumnes també actuaran al Teatre Monumental.
També et pot interessar



