L’Ajuntament de Mataró treballa el teatre, la dansa i la música amb més de 3.500 alumnes de la ciutat

noticia
Data de la publicació : 03.05.2023

Durant els mesos de maig i juny els alumnes de primària i secundària de la ciutat participaran en sis projectes formatius artístics comunitaris al Teatre Monumental: Cantània, Mapadeball, Mostra de Teatre a les Escoles i Instituts, La Clika i els Tallers de l’Aula de Teatre.

El  primer projecte que trepitjarà l’escenari del Teatre Monumental serà el “La Clika” un projecte impulsat per les Cases de la Música que pretén generar afició per la música, apropar les arts en viu a les escoles i treballar valors universals com la solidaritat, la comunitat o la diversitat. Del 5 al 7 de maig es faran cinc concerts amb la participació d’un total de 1.078 alumnes de 24 escoles que cantaran amb la banda La Clika en directe.

El següent projecte que omplirà de color i música el Teatre Monumental serà Cantània del 10 al 14 de maig amb set concerts i més de 1.300 alumnes de 5è de primària de 30 escoles de Mataró i Argentona. Cantània és un projecte musical i educatiu organitzat i dissenyat per l’Auditori de Barcelona i que es presenta a Mataró des del 2004. La cantata es treballa durant tot l’any a les aules i els alumnes ho presenten conjuntament amb l’acompanyament de músics i director de cor de l’Auditori de Barcelona. 

De l’11 al 17 de maig se celebrarà la 13a edició de la Mostra de Teatre a les Escoles, un projecte organitzat conjuntament per les direccions d’Ensenyament i Cultura de l’Ajuntament de Mataró, amb la coordinació de l’equip pedagògic de l’Aula de Teatre i el Pla Educatiu d’Entorn. Hi ha participat 500 alumnes de les escoles Germanes Bertomeu, Cor de Maria, Torre Llauder, Rocafonda, Salesians, Cirera, Camí del Mig i Joan Coromines que han treballat al voltant de la visió que tenen els infants del món dels adults.

La dansa prendrà el relleu a la música amb la novena edició de Mapadeball un projecte del Mercat de les Flors, amb la col·laboració de la Xarxa Transversal. Els estudiants de secundària dels instituts Josep Puig i Cadafalch, Damià Campeny i Cinc Sènies han treballat amb el coreògraf Pere Faura. Sota el títol “Mà, pell, llamp, balada, pamela, palmada ha preparat un manual d’instruccions per escriure amb el cos una dansa de gestos i paraules. Més de 200 alumnes ballaran junts a l’escenari els dies 17, 18 i 19 de maig.

El següent projecte serà la Mostra de Teatre als Instituts, una experiència pionera a Catalunya, que va néixer el curs 2000-2001 amb alumnes de 3r d’ESO. Els centres participants treballen una temàtica conjunta  que es decideix de forma consensuada a partir de les propostes dissenyades per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i compten amb l’assessorament de l’equip pedagògic de l’Aula de Teatre. La formació s’amplia a través de la figura de l’assessor teatral, una persona de relleu en l’àmbit de les arts escèniques que complementa la formació tant als docents com als alumnes. Un total de 120 alumnes dels instituts Miquel Biada, Puig i Cadafalch, Thos i Codina, Cinc Sénies, Alexandre Satorras, Damià Campeny, Laia l’Arquera i Centre d’Educació Especial Les Aigües, exposaran en públic al Teatre Monumental el 25 de maig un espectacle que tracta sobre les identitats i diversitats. 


Tallers de l’Aula 

Del 25 de maig al 22 de juny uns 300 alumnes de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró mostraran tot el treball fet durant el curs, escenificant diferents peces d’espectacles als Tallers de l’Aula. El Teatre del Cafè Nou serà l’escenari principal dels espectacles, però els alumnes també actuaran al Teatre Monumental, a l’Aula de Teatre, la Llar Cabanelles i al Parc Central.