La Missa de les Santes compleix 175 anys

noticia
Data de la publicació : 07.03.2023

Aquest dijous 9 de març començaran els assajos per cantar aquesta missa històrica composta pel mossèn mataroní Manuel Blanch i Puig l’any 1848, i que enguany torna a dirigir Clàudia Dubé. L’organització de la Missa fa una crida als antics cantants i a la ciutadania en general a participar-hi formant part del cor popular.

El pròxim 27 de juliol la Basílica de Santa Maria serà l’escenari d’una gran celebració, el 175 aniversari d’aquesta missa que es pot interpretar cada any – exceptuant anys puntuals - gràcies a un privilegi del papa Pius X. La Missa de les Santes, composta per a orquestra, cor i solistes, és una joia musical encara poc coneguda al nostre país i es fa a l’ofici en honor a santa Juliana i santa Semproniana, les santes patrones de la ciutat de Mataró. 

La partitura té clares influències de l’òpera italiana del segle XIX, concretament d’autors com Gioachino Rossini i Gaetano Donizetti.

Fins al 1936 va ser cantada només per homes; després de la Guerra Civil s’hi van incorporar les veus femenines. D’ençà de la dècada dels setanta, i amb l’impuls de l’artista Jordi Arenas, els ciutadans participen de manera voluntària com a membres del cor de la Missa, i assagen durant mesos preparant-ne la interpretació. 

Recentment, s’ha sabut, a través d’una anotació en un llibre antic del Museu Arxiu de Santa Maria, que les partitures originals de la Missa estan dipositades a l’arxiu de l’Scala de Milà. La Missa té una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, un reconeixement al seu gran valor patrimonial en el vessant històric, musical i religiós.

Foto: Ajuntament de Mataró. Romuald Gallofré.