La Crida de Festa Major marca l’inici oficial de Les Santes 2022 amb les primeres dormides de les figures

noticia
Data de la publicació : 25.07.2022

L’alcalde, David Bote, ha presidit aquest vespre des del balcó de l’Ajuntament la Crida de Festa Major. Com ja és tradició, després del so del coet volador, cap a les 19.45 h, ha començat el Cap a la Crida amb les comparses institucionals fent camí cap a l’Ajuntament.

A les 20 h s’ha iniciat La Crida amb el discurs de l’alcalde, que ha destacat la importància del retrobament i ha animat a “omplir carrers i places” per tornar a fer festa “després de dos anys d’aquesta pandèmia que ho ha trastocat tot”. David Bote ha tingut un record també per la guerra d’Ucraïna i sobretot per tots aquells que avui trobem a faltar. Ha agraït de nou l’esforç a aquelles persones i col·lectius que han estat i són cabdals en la lluita contra la Covid-19 i ha tingut unes paraules per als artistes, que van patir especialment les conseqüències del confinament i les restriccions a causa de la pandèmia: “sigui el vostre talent l’aliment d’aquests dies”, ha dit. L’alcalde ha insistit, com cada any, que Les Santes han de ser “cíviques, segures i igualitàries” i també “per a tothom” perquè “a Mataró som gent diversa i avui som tots de festa”.

David Bote també ha recordat les efemèrides d’aquestes Santes: els 250 anys de l’arribada de les relíquies de les Santes des de sant Cugat, els 100 anys del Patufet i dels Macers, els 40 anys de la Momeroteta i els 35 anys des del retorn de l’Àliga. Com sempre, ha finalitzat la seva intervenció amb el tradicional “Glòria a Les Santes!”. La traca ha donat llavors inici als balls de les diferents figures, interpretats pels respectius acompanyaments musicals.

La Banda de l’Agrupació Musical del Maresme ha estat la primera a actuar, seguida del Grup de flabiolaires. Després han començat els balls de les comparses amb La Rumbeta dels Nans Nous, els Balls dels Nans, el Salt de les Diablesses, el Ball de la Momeroteta, el Ball de la Momerota, el Ball del Dragalió, i el Ball del Drac. 

El Ball de l’Àliga ha donat a continuació pas als balls de la Família Robafaves i les esperades dormides, moment en què, ja executats els respectius balls, els portadors tomben les figures per recollir-les al vestíbul de l’Ajuntament: el Ball de Petits, el Ball de Quatre, la dormida de la Toneta i en Maneló, el Ball de Grossos, la dormida de la Geganta, els Balls d’en Robafaves i finalment la dormida d’en Robafaves.

La Crida ha estat retransmesa en directe per tvmataró i també s’ha pogut seguir en una pantalla gegant ubicada a la plaça de l’Ajuntament i per les xarxes socials.