La Cavalcada de Mataró tindrà una zona tranquil·la i trams amb caramels sense sucre

noticia
Data de la publicació : 29.12.2022

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró està ultimant els preparatius per organitzar una Cavalcada que arribi a més punts de la ciutat i que sigui més accessible a tota la ciutadania.

Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran el 5 de gener a les 12 h al Port de Mataró, a bord del llaüt centenari Sant Ramon. Un cop al Port, Melcior, Gaspar i Baltasar faran els seus parlaments i l’alcalde els lliurarà la clau de la ciutat.

La Cavalcada de Reis tornarà a arribar a l’Ajuntament, després que l’any passat fes un recorregut alternatiu per evitar concentracions. Enguany, el recorregut s’amplia per l’avinguda del Perú, l’avinguda Puig i Cadafalch i l’avinguda de la Gatassa. D’aquesta manera es fa un recorregut transversal, passant per diferents barris de la ciutat. La novetat principal és que Ses Majestats els Reis d’Orient i l’alcalde s’adreçaran als nens i nenes de Mataró des del balcó consistorial de la plaça de l’Ajuntament.

El recorregut a la ciutat de Ses Majestat els Reis d’Orient començarà a les 17 h, mitja hora abans de l’habitual, des de la plaça Josep Cusachs i continuarà per l’avinguda del Perú, el passatge de Rocafonda, la ronda Alfons X el Savi, el Camí de la Geganta, l’avinguda Josep Puig i Cadafalch, l’avinguda de la Gatassa, el Camí del Mig, la ronda President Macià, el Camí Ral de la Mercè, la plaça de Santa Anna, La Riera, acabant a l’Ajuntament. 

Seguint la iniciativa que s’ha establert en el Campament Reial amb franges d’hores tranquil·les, el tram de la Ronda Alfons X El Savi, entre el Passeig de Cabanelles i la plaça d’Espanya, serà una zona tranquil·la. Així, durant aquesta part de Cavalcada es reduiran els estímuls visuals i auditius per afavorir que les persones amb hipersensibilitat sensorial i/o diversitat funcional puguin gaudir de la cavalcada.

Els caramels que es llançaran durant el recorregut són sense gluten i en alguns trams també sense sucre. Aquests trams són: a l’Avinguda del Perú, entre la plaça de Rocafonda i l’avinguda Amèrica; al Camí de la Geganta, entre la plaça d’Espanya i la plaça de Granollers; a l’avinguda de la Gatassa, entre el passeig de Ramon Berenguer III i la plaça de Serra i Xifra i des de La Rambla fins a l’Ajuntament.

Marc Abril tornarà a ser el director artístic d’una cavalcada amb 13 carrosses, i amb en Tempus i en Tic Tac, que són qui paren el temps la nit de reis, fent de fil conductor. Unes 600 persones, entre figurants i professionals fan possible la Cavalcada.

Enguany la carrossa del tren lluirà els preparatius per una gran celebració que es farà aquest 2023: el 175è aniversari del tren Barcelona – Mataró.

Com cada any una bona part de la Cavalcada es podrà veure en directe per tvmataró. Un gran desplegament de professionals permetran seguir al minut des de casa el recorregut màgic des de les 18 h i fins al final, aproximadament a les 21 h. La televisió mataronina també oferirà el 5 de gener l’arribada dels Reis al Port de Mataró, en directe des de les 11.30 h. 

Des de l’organització es demana a la ciutadania que recordi alguns consells de seguretat: evitar recollir caramels a la zona de pas de les carrosses i controlar els menuts perquè no s’acostin a les rodes dels vehicles. Els infants no poden pujar a les carrosses dels Reis.

Per tercer any el Parc Central acull el Campament Reial per tal que els nens i nenes puguin donar la carta als missatgers reials i de passada puguin gaudir de la màgia que envolta la Cavalcada de Mataró. Es pot visitar fins al desembre al 4 de gener, sense cita prèvia. La Companyia mataronina Circ Vermut, ha instal·lat la seva carpa al costat del Campament, per oferir diferents funcions del seu espectacle “Desgavell”. Les entrades es poden adquirir al web entrades.culturamataro.cat

Els dies 3 i 4 de gener els Missatgers Reials també arribaran als diferents barris de la ciutat.

La carta de Ses Majestats els Reis d'Orient s’ha creat amb les il·lustracions de l'artista mataroní Joan Hortós. La imatge és una adaptació de l’obra "Reis Mags" i són una representació de les tres figures reials, Melcior, Gaspar i Baltasar. El conjunt de les tres peces va estar exposat recentment a l’Ateneu de la Fundació Iluro dins la mostra Col·lectiva de Sant Lluc, on l’artista mataroní va tenir un apartat especial amb un recull d’obres seves. 

Joan Hortós va ser un artista, pintor i titellaire. Va estudiar escenografia a l’Institut del Teatre i va treballar molts anys al Taller d’en Josep Cardona, “Nona”, en la construcció artesanal de màscares, joguines i titelles. Va estar al capdavant del ‘Taller’, un espai de formació de dibuix i expressió artística de la ciutat. Va participar en projectes expositius com a La Destil·leria, La Presó o Arcàdia Cafè Cultural. L’any 2011 va ser l’autor del cartell de Les Santes, protagonitzat per una trampa acolorida i fidel al seu estil artístic. Joan Hortós ens va deixar prematurament tot just fa un any, i aquest és un petit homenatge a ell, la seva obra i la seva vinculació amb Mataró.

La Direcció de Cultura ha imprès 11.000 cartes reials amb els "Reis Mags" d'Hortós.

Tota la informació relativa a la Cavalcada es pot consultar al web culturamataro.cat.