Es publiquen les bases de la cinquena edició del Premi de Poesia Ventura Ametller

noticia
Data de la publicació : 13.10.2022

El premi consistirà en la publicació del llibre dins la col·lecció de poesia “Premi Ventura Ametller” de l’editorial 1984 i l’autor/a de l’obra guanyadora rebrà un import de 1.000€.

S’han obert les bases de la cinquena edició d’aquest premi de poesia que van impulsar l’any 2018 una comissió formada per familiars i amics de la família de l’escriptor Ventura Ametller, així com de diferents enamorat de les lletres, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

El premi és obert a la participació de persones que presentin un recull de poemes originals i inèdits, en llengua catalana i la quantitat d’obra presentada ha de ser suficient per integrar un volum, aproximat d’uns 300 versos.

Les obres concursants s’hauran d’enviar fins al 20 de desembre de 2022 a les 24 h a l’adreça venturaametller.cat/inscripcions.

El jurat està format per destacades personalitats del món de la literatura i la poesia mataronines i catalanes.

El veredicte del premi es farà públic el dia 21 de març de 2023, coincidint amb el dia mundial de la poesia, en un acte literari a Mataró del qual s‘informarà oportunament.

L’editorial s’ocuparà que el llibre premiat tingui una àmplia difusió a tots els territoris de parla catalana.

Laia Maldonado amb “L’Arquitecte” va guanyar la primera edició, Júlia Francino amb “Els excedents”, la segona, i Francesc Josep Vélez va ser el guanyador de la tercera edició per l’obra “Els instants submergits” i .

Podeu consultar les bases i informació del premi aquí.


Biografia de Ventura Ametller

Bonaventura Claveguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a ser veterinari des de sempre va mostrar passió per diversos vessants culturals: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.

Va ser un dels grans amics de Josep Pla, amb qui va compartir llargues hores de conversa. També va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".

 És autor d’una extensa obra literària i ha rebut premis i distincions diverses. Algunes de les obres La seva obra més emblemàtica ha estat la novel·la "Summa Kaòtica" (1986), la qual narra des dels ulls d’un nen l'etapa republicana que va de l'any 1933 al 1939. L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el  30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica”es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es va editar  “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits.