Es presenta el vídeo del procés de reproducció del xoriguer comú a Mataró i rodalies

noticia
Data de la publicació : 07.11.2023

(foto: Hugo Framis)


Un nou vídeo recull el procés de nidificació d’aquest ocell rapinyaire a la ciutat.

El Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural a Can Boet i l’Associació Triops Divulgació presenten un vídeo que recull el procés de reproducció del xoriguer comú (Falco tinnunculus) a Mataró i rodalies. El muntatge recorre el procés reproductiu de diverses de les parelles presents a la zona d’estudi per tal de mostrar la intimitat d’aquesta espècie. Comença amb l’establiment de la parella, que tria i defensa el niu, per després passar al període de posta i incubació dels ous, continua amb el naixement, l’alimentació i l’evolució dels polls fins a culminar amb els primers vols per abandonar el niu. El vídeo ha estat publicat al canal de Vimeo de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Mireu-lo aquí.  

El vídeo s’emmarca en el projecte de seguiment de les parelles reproductores de xoriguer comú a la ciutat de Mataró i la seva rodalia iniciat l’any 2019. L’objectiu és l’estudi de la dinàmica de poblacions de xoriguer i consisteix en el seguiment de les parelles, la localització dels nius, l’anellament de joves i adults, i el monitoratge mitjançant gravacions. El projecte neix de la voluntat de cinc biòlegs i especialistes en aus de la ciutat per a millorar el coneixement sobre l’espècie que en els darrers anys ha colonitzat els entorns urbans. Els coordinadors del projecte són Raül Calderón, Francesc Carbonell, Joan Grajera, Hugo Framis i Pol Romano, i actualment es porta a terme sota l’aixopluc de l’Associació Triops Divulgació.

El xoriguer comú és un falcó cada cop més freqüent als espais urbans, on s’alimenta d'ocells petits, micromamífers i grans insectes. La presència d’aquesta espècie suposa un valor faunístic per a la ciutat, en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, #15) de l’Agenda 2030, i pot ser clau per al control biològic d’algunes plagues. En alguns indrets s’han fet servir tècniques de reintroducció, com ara la col·locació de caixes niu, i en altres els ocells simplement han trobat emplaçaments elevats i tranquils on fer els nius: orificis, esquerdes,  finestres... Hi ha ciutadans que ja han detectat algun d’aquests nius davant la finestra de casa seva. Altres poden haver observat algun exemplar i el seu característic vol, suspès a l'aire, amb la cua oberta en ventall, bategant les ales i fixant la mirada a terra en la cerca d’aliment. És a dir, fent l’aleta.

A Mataró, el Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural a Can Boet dona suport tècnic als investigadors d’aquest projecte i organitza activitats de divulgació per a un millor coneixement de les aus a la ciutat. Amb aquest objectiu, a Can Boet es va organitzar una xerrada sobre el projecte l’any 2022 arran de la qual va sorgir l’encàrrec a l’Associació Triops Divulgació d’aquest vídeo de resum dels enregistraments dels nius de xoriguer. Triops és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure el coneixement del medi natural de Catalunya a partir de la recerca, la conservació i la divulgació del patrimoni natural i la biodiversitat amb seu a Mataró on també realitza el seguiment d’altres espècies urbanes: https://linktr.ee/triops

El xoriguer comú és una espècie rapinyaire protegida i, per això, el projecte compta amb els permisos i el suport de diverses administracions, principalment l’Institut Català d’Ornitologia i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.