Es presenta el nou volum de la revista "L'Atzavara" sobre microorganismes i epidèmies

noticia
Data de la publicació : 21.09.2022

“L’atzavara” és una revista catalana de divulgació científica que fa més de 43 anys que s’edita a Mataró.

Dissabte dia 24 de setembre a les 12 h al Centre de patrimoni arqueològic i natural (Can Boet. C. de Pablo Iglesias, 83 08302 Mataró) es presentarà una nova edició de la revista  L’ATZAVARA. Es tracta del Volum 32 (2022), monogràfic titulat “Petits i poderosos: microorganismes i epidèmies”. La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i la Delegació de la Serralada Litoral Central de la Institució Catalana d’Història Natural coediten aquesta revista de divulgació científica.   

Els articles d’aquest nou volum de la revista, recullen les ponències del seminari celebrat entre els mesos d’abril i maig de 2021 i ajuden a comprendre l’efecte devastador que recentment hem patit amb la COVID-19. Des de diverses vessants de la ciència, s’exposa com els virus i altres microorganismes afecten la salut tant dels humans, dels animals com dels vegetals. També s’apunten actuacions importants per contrarestar aquestes afectacions, atès que hi ha una estreta interrelació entre la salut de tots els éssers vius i la salut global del planeta. A la revista s’explica la importància reguladora dels virus en la natura (formen part dels ecosistemes) i els seus beneficis (en medicina, per exemple, s’utilitzen alguns virus per combatre infeccions bacterianes). 

L’acte de presentació comptarà amb la conferència “Ecologia de les pandèmies“ a càrrec del Dr. Fernando Valladares, del Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC, Madrid), qui també ha participat en la publicació amb un article.

Tots els articles d’aquest i els volums anteriors de l’Atzavara   són consultables al portal de Revistes d’Accés Obert de Catalunya (RACO: https://raco.cat/index.php/Atzavara). En els seus inicis (Volum 1, 1979) la revista pretenia bàsicament complir la funció de butlletí de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. Amb el pas dels anys la revista ha anat evolucionant fins a convertir-se en una publicació de divulgació científica molt valorada tant pel públic general com pel món acadèmic. Es tracta d’una revista de periodicitat anual, de caràcter monogràfic, és a dir, els articles de cada edició es desenvolupen entorn un mateix tema, cercant exemples propers de recerca a la mediterrània, i una de les poques revistes de divulgació de la ciència escrites en català (la majoria estan escrites en anglès).

La publicació té una edició en paper limitada (600 exemplars) que es distribueix gratuïtament a institucions especialitzades, biblioteques de la comarca del Maresme, centres de documentació relacionats amb els espais naturals protegits de Catalunya, biblioteques escolars de secundària i d’adults de Mataró i a particulars relacionats amb l’activitat del Centre de patrimoni arqueològic i natural – Can Boet. També es pot adquirir a Can Serra – Museu de Mataró per un preu públic de 6 €.