Els museus i equipaments patrimonials de la ciutat celebren el Dia Internacional dels Museus

noticia
Data de la publicació : 15.05.2024

Un any més arriba la festa dels museus. Des del divendres 17 de maig i fins al diumenge 19 s’ofereix una programació diversa adreçada a tots els públics. La Nit dels Museus es celebrarà el dissabte 18 de maig

El Dia Internacional dels Museus és una efemèride promoguda per l’International Council of Museums  (ICOM) amb el suport del Consell d’Europa i la UNESCO. Enguany l’ICOM proposa celebrar la diada amb el lema “Museus per l’educació i la investigació” subratllant el paper fonamental de les institucions culturals a l'hora de proporcionar una experiència educativa holística. 

Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Aquest 2024, l’ICOM vol reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la nostra comprensió del món.

A Mataró els equipaments que se sumen a la celebració són la vil·la romana de Torre Llauder, Can Serra, Ca l’Arenas i Can Marfà del Museu de Mataró, el M|A|C - Presó, la Nau Gaudí, la Casa Coll i Regàs i el Museu Arxiu de Santa Maria.

La programació és diversa i adreçada a tots els públics. El divendres 17 de maig hi ha prevista una visita teatralitzada a la Nau Gaudí on una treballadora de la Cooperativa la Obrera Mataronense i una de Can Marfà explicaran les diferències entre una cooperativa de producció i una fàbrica de propietat privada. També divendres es farà la presentació de la 24a edició de la revista Laietània a Can Serra.

Un dels plats forts serà la ‘La Nit dels Museus’ el dissabte 18 de maig. Can Marfà, Ca l'Arenas i Can Serra estarà obert fins a les 22 h. També dissabte es podrà assistir a una visita guiada a la vil·la romana de la Torre Llauder, a La Presó, seu del M|A|C (Mataró Art Contemporani) o participar en una visita i un tastet de dissenys modernistes a la Casa Coll i Regàs. També hi haurà visites guiades a les exposicions «Esport, indústria i modernitat» a Can Marfà on, a més i relacionat amb aquesta exposició, s’hi celebraran dues sessions gratuïtes de fitness que combinaran exercici i música d’una forma divertida. A Ca l’Arenas la proposta és un concert acústic de Marc Vilajuana a l’entorn de l’exposició «Oratge. Josep Maria Codina». Finalment dissabte també es podrà visitar la mostra amb obres de l’artista Joan Finet que hi ha al Museu Arxiu de Santa Maria.

Diumenge hi ha programades dues activitats familiars al voltant d’aquesta diada: a Ca l’Arenas es farà una activitat per compartir l'art en família i conèixer millor un dels grans artistes de Mataró, Josep Maria Codina i a Can Marfà  hi haurà una activitat al voltant de l’exposició actual: «Esport, indústria i modernitat». Finalment per celebrar aquesta diada i amb motiu de la cloenda de l'exposició sobre el 175è aniversari del tren Barcelona-Mataró a Can Serra se celebrarà un espectacle familiar de contes i anècdotes sobre el tren.

Podeu consultar tota la programació aquí