El renovat Cafè Nou s’inaugura aquest dissabte

noticia
Data de la publicació : 14.06.2022

El setembre del 2018 començaven les obres de rehabilitació del Cafè Nou, un immoble construït lany 1935 i catalogat com a Bé Cultural dInterès Local (BCIL), gràcies al cofinançament amb el Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i la Diputació de Barcelona. Els dies 18 i 19 de juny obrirà les portes a la ciutadania amb visites teatralitzades, portes obertes i un concert per mostrar aquest nou equipament que vol esdevenir un nucli turístic-cultural-social. El regidor de Cultura, Xesco Gomar, i la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, han presentat l'espai a la premsa.

El dissabte 18 de juny soferiran visites teatralitzades i musicades de 10 a 14 h i de 17 a 18 h, amb la participació de lAula de Teatre i lEscola Municipal de Música de Mataró, coordinats pels professors Oriol Colomer i Paula Giberga. Per aquestes visites cal inscripció prèvia al web culturamataro.cat.

A les 19 h es faran els parlaments institucionals i a les 19.15 h la primera jornada sacabarà amb un concert a càrrec de la cantant Yadira Ferrer, amb lacompanyament de la Big Band de i lEscola Municipal de Música de Mataró.

Lendemà, el 19 de juny, serà una jornada de portes obertes sense inscripció prèvia, de 10 a 14 h i de 17 a 19 h.

Els tres espais del Cafè Nou

A la planta baixa, hi ha l'Oficina de Turisme, un bar-restaurant i una sala polivalent amb un aforament de 70 persones. Es preveu que aquesta sala aculli els volums de la biblioteca especialitzada en el cooperativisme, de la Unió de Cooperadors de Mataró.

La nova Oficina de Turisme combinarà latenció presencial amb latenció tecnològica interactiva, amb la incorporació de pantalles multimèdia per descobrir els atractius turístics de Mataró. Amb aquest nou concepte doficina accessible, el visitant podrà informar-se de forma autònoma de loferta turística de la ciutat. Podran obtenir informació útil per a la seva visita, imatges i vídeos i fer-se una proposta ditinerari o ruta personalitzada, que es podrà descarregar mitjançant un codi QR. Loficina també comptarà amb un assistent virtual que oferirà informació turística en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

També a la planta baixa, hi haurà el bar del cafè Nou, gestionat per LaFundació el Maresme, que va signar un acord de col·laboració amb Clack Audiovisual SCCL. La concessió permet fomentar la inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats dinserció labora i oferirà accions de promoció de productes gastronòmics i enològics del territori, i activitats culturals. 

Al primer pis hi ha un teatre amb un aforament de 102 persones assegudes i 198 persones en actes a peu dret. Els col·lectius, artistes i entitats sense afany de lucre podran fer ús de l’espai per dur-hi a terme els seus processos d’assaig i exhibició.

El Cafè Nou acollirà propostes amateurs o bé de caràcter formatiu, com les derivades de lAula de Teatre, de lEscola de Música, dels batxillerats escènics i artístics, projectes comunitaris i escoles de dansa, entre daltres.

El nou espai vol impulsar les trajectòries i les creacions amateurs de Mataró, oferir un espai dexhibició per a les propostes de caràcter formatiu de la ciutat i donar visibilitat al teixit de col·lectius, artistes i entitats sense afany de lucre dedicats a les arts en viu de la ciutat.

Des de fa uns anys, Mataró aposta fermament pel suport a la creació artística i, fins ara, aquest sha materialitzat en dos espais: Can Gassol Centre de Creació dArts Escèniques de Mataró i laula de Teatre. Durant lany 2021 la ciutat va acollir 18 projectes de creació de nous espectacles.  

Les obres

El projecte del Cafè Nou està cofinançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 i per la Xarxa de Governs Locals 2016-2019 de la Diputació de Barcelona i les obres i lequipament tècnic ha tingut un cost total de 2.440.117,76€.

La rehabilitació de ledifici permet potenciar leix de La Riera i disposar dun potent nucli dequipaments culturals: La Presó, el Pati del Cafè Nou, el mateix Cafè Nou, la Sala Cabanyes, el Teatre Monumental, lAula de Teatre i lAteneu de la Fundació Iluro.

Història de ledifici

El Cafè Nou va ser un encàrrec de la Unió de Cooperadors de Mataró fet lany 1934 a larquitecte mataroní Miquel Brullet i Monmany (Mataró, 1904-1988). És un dels pocs exemples darquitectura racionalista amb influències art déco que es conserven a la ciutat de Mataró.

A la planta baixa hi havia un gran bar-cafè i, al primer pis, el teatre de la Unió de Cooperadors. A la part superior del volum daccés shi pot observar un relleu escultòric de Salvador Martorell i Oller (la Canonja, 1895-Tarragona, 1968).

Durant la dictadura franquista va ser cedit a la Mútua l’Aliança, per després canviar de titularitat fins a esdevenir propietat del Patronat Sagrada Família - Centre Catòlic. Tot i els canvis de titularitat, la UCM no deixà de reivindicar la propietat de l’espai i va continuar desenvolupant-hi la seva activitat fins a l’any 2008, reunint part de la producció cultural de la ciuta

L’any 2015 va passar a propietat municipal després d’un acord entre el Patronat Sagrada Família, el Centre Catòlic i la Unió de Cooperadors. A partir del 2018 es van iniciar les obres del projecte de reforma integral.