El projecte Memòria Antifranquista del Maresme (MAM) dona veu a les persones

noticia
Data de la publicació : 14.02.2024

Ja es poden consultar les entrevistes realitzades en el marc de la segona fase del projecte Memòria Antifranquista del Maresme (MAM), que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

L’any 2022 es va iniciar el projecte Memòria Antifranquista del Maresme (MAM), que pretén recopilar el testimoni oral d’aquelles persones de la comarca que van lluitar contra la dictadura, amb l’objectiu de dignificar i preservar la memòria democràtica de la comarca. 

La iniciativa, impulsada per l’Arxiu Comarcal del Maresme, va néixer amb la voluntat d'abraçar tota la diversitat de lluita existent, ja fos la provinent de partits polítics en la clandestinitat, com d'associacions o d'entitats que van combatre el règim. El projecte consistia en la cerca de testimonis, l'enregistrament de les entrevistes, el tractament tecnològic i documental i la difusió dels materials resultants.

En aquella primera fase, l’equip del projecte, format per la historiadora Maria Salicrú-Maltas i el documentalista Kilian Estrada, amb l’assessorament de l’historiador Juli Cuéllar, va realitzar una trentena d’entrevistes. 

Davant de la importància del projecte per la recuperació i difusió de la memòria democràtica de la ciutat de Mataró i per tal de poder donar veu a un nombre més gran de testimonis, l’Ajuntament de Mataró, en el marc del seu programa de Memòria Històrica, va decidir donar suport a una segona fase. Junt amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, entre els mesos de maig i juliol de 2023 es van realitzar dinou entrevistes, que després van ser editades i transcrites.

Al web del projecte s’ha publicat la relació de testimonis, amb una fotografia i una breu biografia de cada una de les persones participants.

Totes les entrevistes estan referenciades a Arxius en línia, facilitant la cerca a historiadors i persones interessades, les quals podran efectuar la consulta completa de manera presencial a l’Arxiu Comarcal del Maresme (c. d'en Palau, 32).