El Museu de Mataró ret homenatge a tres nans centenaris

noticia
Data de la publicació : 21.07.2022

Enguany se celebren 100 anys dels nans Macers i Patufet de Mataró. Aquest divendres a les 19 h a Can Serra del Museu de Mataró s’inaugura l’exposició “Els nans de l'any de la picor. 100 anys dels Macers i en Patufet de Mataró”, que repassa la història d’aquests tres capgrossos tan singulars.

L’any 1922 en Patufet i els dos Macers es van unir a la comparsa dels Nans, que llavors estava formada només per sis figures. El 25 de juliol d’aquell any es va organitzar una gran celebració per rebre en Patufet, que va arribar en tren a l’estació de Mataró. El van rebre les autoritats, la Banda Municipal, els Gegants, els Nans i els dos nous Macers. En Patufet va pujar a dalt d’un cotxe descapotable que el va portar fins a l’Ajuntament, des d’on va dedicar un discurs a tot el públic assistent. Des de llavors la comparsa no ha fet més que créixer, fins a arribar als 18 nans que tenim avui dia.

La mostra, que es podrà veure fins al 10 de setembre, vol ser un resum de la història d’aquests tres capgrossos singulars i així difondre una mica més les anècdotes i llegendes que els envolten. Al llarg de la mostra s’explica per què es van fer aquests nans, qui els va fer, com van arribar a casa nostra… i, fins i tot, el públic descobrirà que tenen germans bessons.

Serà una oportunitat per descobrir part del fons que conserva el Museu de Mataró vinculat a les figures festives de la ciutat. A l’exposició s’hi podrà veure per exemple el cap del Macer Rialler de 1922 i la indumentària d’aquests nans. 

“Els nans de l'any de la picor. 100 anys dels Macers i en Patufet de Mataró”, és una iniciativa de  la colla dels Gegants i Nans de Mataró. diferents membres de la colla han treballat en la recerca i documentació històrica i en l’elaboració de continguts.

Els nans Macers i Patufet seran presents a la inauguració. Tots tres sortiran en cercavila des de l’Ajuntament a les 18.45 h per arribar a les 19 h al Museu.

El dissabte 23 a les 18 h es realitzarà un acte de celebració de l’aniversari d’aquestes tres figures, a la Plaça Santa Anna on hi està tothom convidat. Hi haurà música i un espectacle d’animació infantil amb el grup Ambauka.