El Museu de Mataró recorda Nèstor Luján en el centenari del seu naixement

noticia
Data de la publicació : 09.11.2022

El divendres 11 de novembre s’inaugura l’exposició “Nèstor Luján. Un periodista tres estrelles” a Can Serra del Museu de Mataró, l’edifici on va néixer, l’any 1922. Comissariada per el seu biògraf Agustí Pons, el visitant hi trobarà les claus que li permetran conèixer la personalitat i l’obra d’un periodista de renom internacional, encara que poc conegut per les noves generacions.

Nèstor Luján ha estat, sense dubte, un dels periodistes més importants de la segona meitat del segle XX no només a escala catalana i espanyola sinó també europea. Va escriure, sobretot, a la revista Destino on va publicar el seu primer article el 1943, hi va tenir columna fixa i  en va ser director durant molts anys. Va multiplicar les seves col·laboracions en els mitjans de comunicació i també es va prodigar com a escriptor. Al final de la seva vida declarava haver publicat uns 25.000 articles i haver escrit una cinquantena de llibres.

Personatge d’una curiositat insaciable, que li permetia arribar al fons dels temes més diversos, defensava les virtuts de l’epicureisme i, a la vegada, practicava un periodisme compromès que el va portar a ser condemnat pel Tribunal de Orden Público. Liberal i escèptic, no va ser franquista en temps de Franco ni "progressista" en temps de democràcia. Potser per això, a vegades, la seva figura ha resultat incòmoda a uns i altres.

Luján també es va dedicar a la literatura gastronòmica com a conseqüència directa de la seva voluntat de practicar l’epicureisme, de la seva passió per la història i de la seva capacitat literària per transmetre al lector el plaer que li provocava allò que menjava.

És principalment per la seva aportació al periodisme que el 1985 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. Nèstor Luján es definia com a periodista. Però això no vol dir que defugís altres àmbits literaris. En total, va publicar una cinquantena de llibres relacionats, sobretot, amb la història, els viatges, els retrats literaris, la crònica i la gastronomia. Cal destacar “Historia del toreo” (1954), que trenca els esquemes fins aleshores admesos; “El libro de la cocina española: gastronomía e historia” (1970), escrit conjuntament amb Joan Perucho, i que marca un punt i a part pel que fa al reconeixement de la cuina tradicional; i els dos llibres sobre els anys quaranta i cinquanta i els personatges que ell va conèixer. Complerts els 65, va començar a escriure novel·les, amb les quals va guanyar alguns dels premis més importants, tant en català com en castellà.

L’exposició que presenta el Museu de Mataró, ubicada a les estances on va viure en Nèstor, és modesta d’espai però ambiciosa de contingut. El visitant hi trobarà les claus que li permetran conèixer la personalitat i l’obra d’un periodista poc conegut per les noves generacions.  Els múltiples meandres per on va discórrer l’activitat professional de Luján, segueixen un  fil conductor per donar coherència al seu itinerari.  La mostra s’ha dividit en tres àmbits –periodisme, llibres i gastronomia--  per tal de facilitar la visita i la millor comprensió d’allò que s’hi presenta. S’hi podrà veure fotos de la vida del periodista, llibres i revistes on va publicar, vídeos amb entrevistes, una part de la seva col·lecció de pipes, i d’etiquetes de grans vins, entre d’altres.

“Nèstor Luján. Un periodista tres estrelles”  es podrà visitar fins al 21 de maig del 2023.