El Museu de Mataró participa en una mostra sobre Dalí al Museu Belvedere de Viena

noticia
Data de la publicació : 03.02.2022

El Museu de Mataró participa en l’exposició Dalí-Freud. Una obsessió, recentment inaugurada al Museu Belvedere de Viena, amb el préstec d’una de les peces més destacades del seu fons.

 
Es tracta del retrat de Pep Ventura, pintat per Salvador Dalí als voltants de l’any 1927, que forma part de les col·leccions del museu des de 1944. En aquest dibuix a tinta, Dalí retrata a Josep Maria Ventura i Casas (Alcalà la Real, 1817 - Figueres, 1875), compositor i virtuós de la tenora que va renovar la sardana i va contribuir a la seva popularització.

La selecció d’aquesta peça per part del Museu Belvedere es deu a què aquest retrat forma part de la sèrie dels Putrefactes, dibuixos realitzats en clau caricaturesca i irònica que Dalí va començar a pintar durant la seva etapa a la Residencia de Estudiantes de Madrid. En aquests dibuixos, Dalí va començar a desenvolupar el seu imaginari i a transitar cap al surrealisme. El retrat de Pep Ventura n’és una bona mostra. El dibuix presenta el rostre d’un músic més proper a un concepte surrealista que a l’exaltació i l’homenatge envers el compositor. Aquesta obra cal contextualitzar-la en el moment en què el pintor, juntament amb un grup d’intel·lectuals, critica tots els referents de la burgesia catalana. En aquest sentit, aquests retrats putrefactes representaven allò sentimental, ridícul o passat de moda.

L'exposició Dalí-Freud. Una obsessió es pot visitar al museu Belvedere de Viena fins al 29 de maig.