El Festival Nosaltres omplirà l’estiu de Mataró d’espectacles únics i cultura de km0

noticia
Data de la publicació : 09.07.2025

Amparo Sánchez, històrica líder del grup Amparanoia, la celebració dels 20 anys de la Big Band Jazz Maresme o el projecte Gregotechno de l’aclamat Marc Vilajuana són algunes de les propostes més esperades d’un cartell plural i divers que no renuncia a les seves fórmules d’èxit com els monòlegs de Les Santes, l’estrena d’espectacles de proximitat becats o les activitats familiars. 

Mataró tornarà a ser l’escenari de la cultura sostenible i de proximitat amb la sisena edició del Festival Nosaltres, el festival d’estiu de la ciutat. Del 15 de juliol al 26 d’agost de 2025, hi haurà espectacles inèdits i propostes familiars en una amalgama cultural diversa i compromesa amb la sostenibilitat i el talent de quilòmetre zero.

Avui, 9 de juliol, s’ha celebrat la roda de premsa de presentació a un dels escenaris consolidats del festival, els Jardins de l’Antic Escorxador de Mataró, amb el director artístic del festival, Eloi Aymerich, i la regidora de Cultura, Heidi Pérez. 

El certamen torna a fer una aposta de proximitat i femenina. 16 dels 20 projectes artístics programats són de Mataró o el Maresme i un 55% dels projectes estan liderats per dones. En total més de 50 artistes pujaran dalt de l'escenari del Nosaltres. 

El festival és un projecte comunitari de desenes d’entitats i agents culturals que desemboca amb una proposta de set setmanes que descentralitza, desestacionalitza. La combinació de propostes culturals per a tots els públics que ofereix el Nosaltres és una finestra oberta per a descobrir una part significativa de la creació cultural de Mataró i el Maresme. 


Un cartell ple de propostes per omplir de cultura l’estiu de Mataró

Algunes de les activitats més importants seran el “20 anys Summer Concert”, una nit de jazz amb la Big band Jazz Maresme, el 7 d’agost als Jardins de l’Antic Escorxador. La Big Band celebrarà el seu vintè aniversari juntament amb el vocalista de blues Jonathan Herrero i l’arenyenca Memi Sillah en un vespre irrepetible.

El Festival també oferirà una nit de música més progressiva i electrònica. El 14 d’agost actuarà per primera vegada al Maresme el projecte Grecotechno, liderat pel mataroní Marc Vilajuana. El projecte, aclamat internacionalment, és un espectacle que fusiona els modes sagrats del cant gregorià amb l’energia polsant de la música electrònica i el videoart. La nit també comptarà amb la mataronina Eneritz Tejada, amb la seva companyia Blinding Universe de dansa i electrònica, estrenarà en primícia el seu espectacle “Imperi: llegat de les invisibles”, creat especialment pel festival i que va ser el projecte guanyador de la Beca del Nosaltres 2025 i que reivindica i recupera a través de la cultura la memòria oral de les cosidores d’overlock dels tallers de la ciutat de la segona meitat del segle XX. 

El 21 d’agost la líder d’Amparanoia, Amparo Sánchez, i un dels grups revelació de la rumba catalana maresmenca, Muchalaka, calusuraran el festival amb una revetlla de ritmes, mestissatge i ventilador. Amparo Sánchez arrencarà la nit amb un format acústic que recollirà algunes de les seves cançons, versions i temes originals en clau de son, bolero, chacarera i reggae. Sánchez és una històrica de la fusió i la worldmusic a l’estat espanyol des de finals dels 1990. El grup argentoní Muchalaka, una de les revelacions musicals d’aquest any, tancaran una nit de rumba i ventilador que de ben segur serà una festassa. 


Un projecte que suma nous espais

Amb la voluntat de teixir aliances i fer créixer la programació, la qualitat i la diversitat, aquest any el Festival suma dos espais mataronins dedicats a la cultura i a la gastronomia. La Lola i el Tarannà se sumen a la comunitat del Nosaltres i participen de l’activitat cultural que tindrà lloc durant tot l’estiu. En el cas de la Lola, aquest any participa en l’organització del clàssic vespre emmarcat dins la festa de Les Santes i dedicat a l’ stand up comedy que, en aquesta ocasió comptarà amb els monologuistes Irene Francolí, Àlex Vila i Alba Segarra i la música electrònica de la mataronina DJ Pine.  L’acte, que tindrà lloc a la Plaça de Can Xammar el 24 de juliol serà una ocasió ideal perquè el públic comenci la celebració de la revetlla de la Festa Major amb una bona dosi de riure. 

Aquest any el Festival es traslladarà també al Tarannà del Parc Forestal de Mataró, un espai envoltat per un entorn privilegiat i que fa anys que aposta per la programació cultural i la música en directe. A partir del 15 de juliol fins al 26 d’agost, tots els dimarts d’estiu se celebrarà el +Nosaltres, el format off del festival, en una programació dedicada a la música acústica amb artistes de la ciutat i la comarca com Jan Nieto i Gerard Nieto, MIRS o l’artista argentonina Elape, entre d’altres. 

El Festival també oferirà programació familiar, amb activitats gratuïtes com el Conte de Santes de Capgròs, els titelles narrats de l’arenyenc Albert Estengre o l’animació musical del mataroní Pol Nord. 


Una trentena d’institucions, entitats i cooperatives culturals

El Nosaltres continua consolidant la seva vocació comunitària i compta amb una trentena d’entitats, associacions culturals i entitats de l’economia social i solidària que donen aval al projecte, des de cooperatives de treball culturals com Folk You o Buc de llibres a iniciatives socials com la Fundació Solidança o la Fundació Iluro entre d’altres. 

Totes les entrades dels espectacles de pagament es poden trobar a través de la plataforma Codetickets.

Amb l’objectiu de garantir l’accés a tota persona que vulgui gaudir de la proposta, de forma general s’ofereixen entrades que oscil·laran entre els 9€ i els 15€. Hi haurà la possibilitat de mecenar el projecte aportant una quantitat més elevada per tal de donar suport econòmic addicional a la iniciativa. Les activitats familiars seran d’entrada lliure amb taquilla inversa i els menors de 4 anys tenen entrada gratuïta. 

Consulteu la programació aquí.