El festival ‘Nosaltres’ acomiada la seva tercera edició i es consolida com el festival d’estiu de la ciutat

noticia
Data de la publicació : 29.09.2022

El “Nosaltres”, el festival postpandèmia d’estiu de Mataró impulsat per la cooperativa Clack amb la coorganització de l’Ajuntament de Mataró, ha posat punt final a la seva tercera edició, després d’una intensa programació durant set setmanes d’estiu amb 13 sessions culturals a set barris de la ciutat. L’epicentre del festival va tenir lloc al Pati de Can Marchal de Mataró. Sota el lema “Comunitat, sostenibilitat i cultura”, el Nosaltres ha consolidat el seu ADN de petit format, compromís i proximitat: més de 1.600 persones han assistit als 30 espectacles des del 14 de juliol fins al 25 d’agost. Això suposa una mitjana de 125 assistents, un increment del 32% respecte al 2021.

En termes de la programació del festival, des de l’organització es destaca la diversitat dels espectacles (música, dansa, monòlegs, contes, teatre, poesia o circ, entre d’altres), en la paritat als escenaris (37 artistes dones i 38 artistes homes) i, molt especialment, la promoció i foment del talent local de Mataró: 22 dels 30 espectacles estan arrelats a Mataró i Maresme.

Partint del seu lema, ‘Comunitat. Sostenibilitat. Cultura’, el “Nosaltres” ha dedicat aquesta tercera edició a alinear-se en sis eixos que es vinculen amb els ODS 2030 de les Nacions Unides. 

Entre els compromisos que fan més il·lusió al festival hi ha el pla de difondre la cultura d’aigua pública i gratuïta dins el recinte, ser un festival plàstic zero, garantir la paritat a dalt i a baix dels escenaris o que el 90% dels proveïdors siguin locals. 

A més, la comunitat del festival continua creixent: gairebé una quarantena d’entitats i cooperatives de Mataró, des d’associacions veïnals i culturals com Associació de Veïns del Pati de Can Marchal i Rodalies, La Veu de Cerdanyola o l’Associació Ventura Ametller fins a agents de l'economia social i solidària com Buc de Llibres, Folk You, Kult o Coop Maresme han donat suport i enfortit la base social de la iniciativa. El Nosaltres és un moviment cultural que relliga i potencia el tercer sector cultural mataroní.

Tal és la importància de la comunitat que de nou es consolida el fet que només un terç del finançament del festival prové de l’Ajuntamentde Mataró: sis de cada deu euros del mateix té el seu origen en les entrades venudes i en les aportacions cívicoprivades de patrocinadors com Estrella Damm, Col·lectiu Ronda, Aigües de Mataró, AliançaMataró, Consorci de Residus del Maresme o Assolim Alimentària.

Com cada any, el “Nosaltres” fa un retiment de comptes públic. L’edició 2022 ha comptat amb un pressupost equilibrat de 76.742,65 euros d’ingressos i despeses. El finançament fora de l’Ajuntament suposa gairebé dos terços, un 61% del pressupost, seguint amb el compromís el projecte d’assolir un alt grau d’autonomia financera. Els ingressos per patrocinis i ajudes de tercers s’han duplicat respecte a l’edició 2021, arribant als 21.877 euros. S’han destinat més de 15.000 euros a les gratificacions dels artistes. El document detallat està publicat al web oficial.

L’organització, després de fer públics els comptes finals del festival, farà efectiva la donació de l’1% dels ingressos de taquilla a Càritas Interparroquial Mataró, tal com estava previst seguint la línia del Fons Solidari Nosaltres iniciada l’any passat.

El Nosaltres es consolida com el festival d’estiu de Mataró i anuncia la voluntat de celebrar una nova edició el 2023 per a continuar apostant per la cultura sostenible de forma comunitària.