Cultura Mataró programa més de vint espectacles per al primer semestre del 2022

noticia
Data de la publicació : 20.12.2021

Els espectacles són de la Temporada estable de Teatre i Dansa del Teatre Monumental, del Cicle Sortim en família i del Cicle Fet a Mataró. Del 17 al 27 de desembre es pot comprar l'abonament per a la programació estable del Teatre Monumental amb la novetat que no hi ha renovació d’antics abonats i podrà accedir tota la ciutadania interessada. Una altra de les novetats pel primer semestre del 2022 és la posada en marxa del Cafè Nou.

L’abonament per a la Temporada estable de Teatre i Dansa del Teatre Monumental es pot comprar del 17 al 27 de desembre. La novetat és que no hi ha renovació per als antics abonats, a qui se’ls ha avisat prèviament, i d’aquesta manera tota la ciutadania interessada podrà accedir a un abonament amb les mateixes condicions. La compra es pot fer telemàticament a través del web www.culturamataro.cat o bé presencialment a les oficines de Cultura al carrer de Sant Josep, 9, de dilluns a divendres de 9 a 14 h.

El preu per a l’abonament a una butaca de platea és de 81 €, i una butaca a l’amfiteatre és de 64,80 €. L’abonament a les sis obres representa un 40% de descompte sobre el preu de les entrades de manera individual.

A partir del dimarts 28 de desembre es posaran a la venda les entrades puntuals per cada espectacle que no s’hagin reservat per a l’abonament.

L’abonament al Teatre Monumental forma part de la campanya “Aquest Nadal, regala cultura!” que anima a obsequiar amb entrades per a espectacles i activitats culturals.


Programació de la temporada estable del Teatre Monumental

14 de gener: “Una noche sin luna” una obra commovedora i sorprenent  de Juan Diego Botto sobre textos del poeta Federico García Lorca.

13 de febrer: “Els ocells” de la companyia La Calòrica presenta el seu innovador muntatge a partir de l’obra d’Aristòfanes.

25 de febrer: “Final de partida” està dirigida per Sergi Belbel i està basada en l’obra de Samuel Beckett, i està protagonitzada pel mataroní Jordi Bosch i Jordi Boixaderas.

27 de març: “9” és un espectacle de la companyia canadenca de dansa Cas Public aclamat internacionalment i de gran bellesa i sensibilitat.

2 d’abril: “Les irresponsables” és un dels èxits teatrals de la temporada, una peça de Javier Daulte dirigida per Sílvia Munt i amb Cristina Genebat, Marta Marco, Nora Navas com a protagonistes.

1 de maig: “Mare de sucre” de Clàudia Cedó és la història d’una noia amb discapacitat intel·lectual que vol ser mare i que fa reflexionar sobre el concepte de maternitat i sobre el tracte que estem donant com a societat a les persones amb diversitat funcional.


Programació infantil: cicle Sortim en família

La programació per a públic infantil abasta diverses disciplines: teatre, titelles, música i circ, i els espectacles, que es podran gaudir al Teatre Monumental i al Casal L’Aliança, són els següents:

-9 de gener, a les 12 h, al Casal de l’Aliança: “Solo”, un espectacle que combina titelles, manipulació d'objectes, màscares i molt d'humor.

-16 de gener, a les 12 h, al Casal de l’Aliança: “El soldadet de plom”, un espectacle de titelles inspirat en el conte clàssic de Hans Christian Andersen

- 23 de gener, a les 18 h, al Teatre Monumental: “Camí a l’escola”, un espectacle bellament presentat i suggerent sobre la realitat de molts nens del món.

-6 de febrer, a les 12 h al Casal de l’Aliança: “En Tabalet, un conte popular explicat amb titelles.

-20 de febrer, a les 18 h, al Teatre Monumental: “Orbital”, espectacle de la companyia Farrés Brothers, el diumenge 20 de febrer a les 18 h al Teatre Monumental

-27 de febrer, a les 12 h al Casal de l’Aliança: “Xics’n’roll” concert amb els millors grups de la història de la música especialment adaptat per gaudir-lo amb la mainada.

-6 de març, a les 12 h, al Casal de l’Aliança: “Vintage”, un espectacle de circ i malabars.

-13 de març, a les 12 h, al Casal de l’Aliança: “Contes del Binomi”, espectacle de titelles amb música en directe.

- 20 de març, a les 18 h al Teatre Monumental: “Sopa de pedres”, espectacles de titelles que parla de la cooperació, dels nouvinguts i del treball en equip.

-10 d’abril, a les 12 h, al Casal de l’Aliança: “Les tres porquetes. El viatge”, un espectacle de titelles basat en els clàssics “Els tres porquets i Rebel·lió a la granja”.

La programació del cicle és fruit de la col·laboració entre la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Mataró, Binixiflat- Maresme Titelles i la Casa de la Música de Mataró.


Cicle Fet a Mataró

El cicle Fet a Mataró consisteix en acollir projectes d’arts escèniques i que es gestin a la Mataró. S’ofereix a les companyies la possibilitat d’establir-se a Can Gassol durant un temps i poder treballar en el seu projecte. D’aquesta residència a Can Gassol, les companyies n’obtenen l’equipament, tant l’espai com la infraestructura tècnica,suport en la difusió del seu espectacle i assessorament tècnic. Fruit d’aquesta col·laboració en surt la possibilitat de mostrar en públic el seu treball de creació dins el programa al cicle Fet a Mataró, com a retorn a la ciutat que ha acollit la companyia.

Amb la imminent obertura de l’espai del Cafè Nou s’obre una nova línia de programació del projecte Fet a Mataró. Can Gassol acollirà projectes i espectacles professionals. A l’hora d’accedir a aquest tipus de residències la Direcció de Cultura es basarà en els següents criteris: que en formin part tant companyies d’arts escèniques consolidades com emergents, que n’hi hagi de la ciutat però també de fora, tant nacionals com internacionals, i que el cicle aculli diversitat de disciplines artístiques.

El Cafè Nou acollirà les propostes més amateurs o bé de caire formatiu de la ciutat: les derivades de l’Aula de Teatre, de l’Escola de Música, dels batxillerats escènics artístics, dels projectes comunitaris, d’escoles de dansa, etc) passaran a treballar (procés de creació, d’assaig, etc) i exhibir-se al Cafè Nou. Aquests grups i col·lectius hi podran fer el procés de creació, d’assaig i exhibició.

A més a més, la programació del cicle també inclourà espectacles fruit de convenis amb altres organismes. Per una part hi ha la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals, que a través del seu projecte internacional “Travesía – Pirineus de circ” aporta l’ajut a una companyia internacional. I per una altra banda hi ha la col·laboració amb El Graner centre de creació i arts vives de Barcelona, que consisteix en triar de manera conjunta un projecte de dansa perquè formi part de la programació tant d’El Graner com de Can Gassol.


Programació Fet a Mataró

-23 de gener, assaig obert i col·loqui: “A años luz” d’Abel Hernández. Procés de creació basat en dansa i moviment.

-1 i 16 de febrer: assaig obert de “Réquiem” de la companyia Crea Dance de Maria Rovira.

- 4 de març: assaig obert de “Runa”d’Amer Kabanni. Procés de creació que parla de l’absurditat de les fronteres i conflictes humans.

- 12 de març: assaig obert de “La vida es una fuerza oscura” del Colectivo Ameno i Danilo Facelli. Procés de creació d’una performance que combina teatre de carrer, poesia i humor.

- 8, 9 i 10 d’abril: “Amors” de Pere Anglas. Aquest espectacle és una producció de l’Ajuntament de Mataró, fruit de la col·laboració entre el Servei d’Igualtat i l’Aula de Teatre de Mataró, i que parla da l’amor LGTBI. És un espectacle que ja es va estrenar a l’estiu del 2021 a Mataró i que properament estarà al Teatre Gaudí de Barcelona.

-Data a concretar: assaig obert de “Todo irá bien” de Frau Trapp. Procés de creació basat en la idea de l’esperança d’un futur millor.

-11 de maig: assaig obert d’”Idiòfona”, de Joan Català. Procés de creació d’una proposta escènica basada en la construcció d’una instal·lació visual i sonora i el moviment.

-14 de maig: assaig obert de “Chakai”per Marta Dalmau de la companyia Dans Invitro. Procés de creació basat en dansa i moviment.

-21 de maig: assaig obert de “g0-g0”de Colectivo Pornotopía. Procés de creació basat en la resistència del col·lectiu travesti.

-18 i 19 de juny: assaig obert de “Cleansed, purificats” de la companyia La Cremosa. Procés de creació de teatre de text que planteja la pulsió autodestructiva de la unió entre el  sexe i la violència i l’amor.