Convocat el XIX Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró

noticia
Data de la publicació : 09.06.2022

Ja s’han publicat les bases per a la 19a edició del Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo Ciutat de Mataró. El premi, organitzat per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, la Societat Catalana de Ciència-Ficció i la Xarxa de Biblioteques de Mataró, té una dotació econòmica de 3.000 € per a l’obra guanyadora.

Hi poden participar persones majors de 16 anys que no hagin resultat guanyadores de les darreres quatre edicions. La temàtica, sempre lligada a la ciència-ficció, és lliure i el relat ha de tenir una extensió d’entre 150 i 200 pàgines. Només s’admetrà un únic relat per autor, que ha de ser original i inèdit, no premiat en cap més concurs i escrit en català.

Els treballs s’han de presentar a les oficines de la Direcció de Cultura (c. Sant Josep, 9 08302 - Mataró) del 22 al 26 de maig del 2023. El veredicte es donarà a conèixer abans del 27 d’octubre de 2023.

El premi a l’obra guanyadora inclou una tirada inicial de 1.500 exemplars, que formaran part de la col·lecció de Ciència - Ficció de Pagès Editors.


Orígens del premi
Els orígens del Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró es remunten a mitjans de la dècada dels 90. El novembre de 1997, Mataró va ser la seu de l’HispaCon (Congrès Nacional de Fantasia i Ciència), una trobada d’afeccionats, estudiosos i autors de ciència-ficció i fantasia, sota la supervisió de l’Asociación Española de Fantasía, Ciencia Ficción y Terror (AEFCFT).

Aquesta celebració va despertar un gran interès en el públic català per aquesta temàtica, fent que per primer cop es veiés la llengua catalana com un vehicle idoni per plasmar històries d’aquesta naturalesa, que fins al moment eren territori exclusiu de les llengües anglosaxones. Fruit de l’interès despertat, el Patronat Municipal de Cultura (actual Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró) i la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia van decidir organitzar aquest premi. El nom de Manuel de Pedrolo es va posar per homenatjar el gran referent de la ciència-ficció en català.